Iz vremena u vrijeme (2009)

FROM TIME TO TIME (Originalni naziv)

drama avantura fantastika

Putujući između ratnih vremena koja dijele dva stoljeća dječak otkriva obiteljsku tajnu

 
Režija: Julian Fellowes
Scenarij: Julian Fellowes
Uloge: Maggie Smith, Timothy Spall, Carice van Houten, Alex Etel, Pauline Collins...

Filmografija

From Time to Time temelji se na drugoj knjizi iz serije o kući Green Knowe Lucy M. Boston, naslovljenoj The Chimneys of Green Knowe, a upravo je tu knjigu redatelj Julian Fellowes izabrao za predložak prema kojemu je napisao scenarij. Fellowes je ovaj projekt pokušao ostvariti prije nekoliko godina, no intenzivan rad na filmu počeo je nakon što je nagrađen Oscarom za scenarij filma Gosford Park. Snimanje je počelo u listopadu 2008., trajalo je šest tjedana na lokacijama u okolici Londona, u kući Athelhampton u Dorsetu i u studijima Ealing.

Ratna vremena, koja dijele dva stoljeća, spaja jedna obitelj i kuća u kojoj žive. Godina je 1944., a trinaestogodišnjega Tollyja Oldknowa (Alex Etel) šalju baki (Maggie Smith) s kojom će provesti Božić, dok njegova majka traga za vijestima o ocu koji se nalazi u ratom pogođenom Londonu. U staroj kući postaje svjedokom događaja iz doba napoleonskih ratova i polako se uvlači u sudjelovanje u ratnoj drami. Nevidljiv je većini ljudi u prošlosti, no može se kretati među njima i tako počinje otpetljavati tajnu koja je njegovoj obitelji zagonetka već dva stoljeća. Rješenje zagonetke uvodi ga u najveću životnu pustolovinu...

Djelo The Chimneys of Green Knowe objavljeno je 1958., kad je Lucy M. Boston imala 66 godina, četiri godine nakon izdavanja knjige The Children of Green Knowe, prve iz serije. Autorica je živjela u kući The Manor u Hemingford Greyju do smrti 1990. godine, a priče o kući Green Knowe, utemeljene na njezinoj kući, ilustrirao je njezin sin Peter. Autorica je u knjige utkala i dio povijesti ove kuće iz 18. stoljeća.


Komentari (0)

Foto