Daj mi sebe (2000)

The Family Man (Originalni naziv)

komedija romantika fantastika

Svojevrsna moderna obrada filmskog klasika Franka Capre "Divan život"

 
Režija: Brett Ratner
Scenarij: David Diamond, David Weissman
Uloge: Nicolas Cage, Téa Leoni, Don Cheadle, Jeremy Piven, Saul Rubinek, ...

Filmografija

Fantastična komedija o samcu milijunašu s Wall Streeta koji se uslijed čarolije jednog jutra probudi kao oženjeni prodavač guma s dvoje djece.

Godina je 1987. Budući burzovni mešetar Jack Campbell (N. Cage) prihvaća jednogodišnje pripravništvo u uglednoj londonskoj banci i privremeno se, barem tako misli, rastaje od svoje velike studentske ljubavi Kate (T. Leoni). Kate predosjeća da Jackov odlazak znači svršetak njihove veze i moli ga da ostane. No, ambiciozni mladić odlazi u London... Badnjak, trinaest godina poslije. Jack je uspješni poslovni čovjek s Wall Streeta koji je upravo zaključio iznimno vrijedan posao spajanja poduzeća. I dalje samac, Jack se povremeno upušta u kratkotrajne veze, a jedino su mu društvo kolege s posla, Peter (J. Sommer) i Alan (S. Rubinek). Otuđen i usamljen na Badnju večer, Jack se iznenadi kada nakon toliko godina primi Kateinu poruku. Pitajući se kako bi mu život izgledao da ju nije napustio, na putu do stana naleti na beskućnika Casha (D. Cheadle) i spriječi ga u provali male prodavaonice ponudivši mu novac u zamjenu za lutrijski listić. Međutim, njihov je susret bio sudbonosan, jer se sutradan Jack probudi kao skromni obiteljski čovjek s dvoje djece iz predgrađa New Jerseya, zaposlen u prodavaonici automobilskih guma i oženjen upravo s Kate...
"Što bi bilo kad bi bilo", pitanje je na koje je u kinematografiji najistančanije odgovorio redatelj F. Capra u svom remek-djelu "Divan život" iz 1946. ponukavši mnoge filmske autore da sljedećih desetljeća i sami ponude vlastite vizije mogućih života svojih junaka. Ova fantastična komedija s elementima drame B. Retnera (Crveni zmaj, serijala Gas do daske, Velika krađa nebodera), slijedi upravo Caprinu zamisao o kontrastnom paralelizmu između stvarnosti i neproživljenih životnih okolnosti koje su izostale zbog samo jednog događaja iz prošlosti. U ovom slučaju to je odluka Jacka Campbella, u interpretaciji oskarovca N. Cagea (Napuštajući Las Vegas, Hrid, Mandolina kapetana Corellija, Taoci), da umjesto obiteljskog života izabere karijeru. Paralelizam se prelama oko bogatstva i samačkog života s jedne, i skromnosti i obiteljske ljubavi s druge strane. Retnerov film sve vrijeme ostaje izvan domašaja pretjerivanja zadržavajući početni ritam i solidnu dozu socijalnih promišljanja, te decentnu duhovitost čiji su izvori, naravno, (ne)snalaženja jednog bogataša u svijetu srednje klase. Uvjerljivi glumački nastupi N. Cagea, njegove partnerice T. Leoni (Žestoki udar), te nekolicine epizodista na čelu s D. Cheadleom (Bulworth), svrstavaju "Daj mi sebe" u vrhunski odglumljen film, o čemu svjedoče i dvije nagrade: Saturn Award za najbolju glavnu žensku ulogu Téi Leoni, te Young Artist Award za najbolju glumicu do 10 godina uistinu zadivljujućoj M. Vegi u ulozi Jackove kćeri Anne.

Komentari (3)

Foto