Portret (1993)

THE PORTRAIT (Originalni naziv)

drama

Posjetivši roditelje kako bi naslikala njihov portret umjetnica otkriva njihovu povezanost

 
Režija: Arthur Penn
Scenarij: Lynn Roth
Uloge: Gregory Peck, Lauren Bacall, Cecilia Peck, Paul McCrane, Donna Mitchell, ...

Filmografija

Ovu zanimljivu dramu, naoko blagu i mirnu, ali u mnogim pogledima hrabru i suprotstavljenu uobičajenim obiteljskim tabuima, režirao je Arthur Penn (1922-2010), redatelj koji je snimio tridesetak filmova, a za tri filma bio je nominiran za Oscara: Alicein restoran, Bonnie i Clyde i Čudotvorka.

Margaret Church (C. Peck) živi u New Yorku i pokušava se probiti kao slikarica. Darovita je, ali nesigurna. Kad uspije dobiti samostalnu izložbu, otputuje u posjet roditeljima, da im kaže dobru vijest, ali i da naslika njihov zajednički portret, koji bi željela završiti do izložbe. No, roditelji se ponašaju nestašno, zaigrano i još uvijek zaljubljeno, iako imaju više od sedamdeset godina. Fanny (L. Bacall) toliko obožava Gardnera (G. Peck) da pokušava prikriti njegovu sve češću zaboravljivost i smetenost...

Film je snimljen prema drami Tine Howe, a jedan od producenata bio je i holivudski doajen G. Peck (1916-2003.). Partnerica u filmu mu je L. Bacall, glumica kojoj vrijeme, čini se, ne može nauditi, pa je i u ovom filmu, koji je snimila u sedamdesetoj godini, mladolika i puna energije. Ulogu kćeri glumi C. Peck, darovita i markantna kći G. Pecka, koja je za ulogu Maggie bila nominirana za Zlatni globus.


Komentari (0)

Foto