Mali veliki vojnik (2010)

DA BING XIAO JIANG / LITTLE BIG SOLDIER (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

Iskusni vojnik zarobi umišljenog generala kako bi donio mir u zaraćene države

 
Režija: Sheng Ding
Scenarij: Jackie Chan
Uloge: Jackie Chan, Leehom Wang, Rongguang Yu, Ken Lo, Sung-jun Yoo

Filmografija

Bolno i komično putovanje započinje kad vojnik odluči oteti ratobornog generala i dovesti ga u svoju državu ne bi li zauzvrat dobio nagradu. Njih dvojica ubrzo shvaćaju da se moraju udružiti kako bi preživjeli.

Japan tijekom 15. stoljeća, za vrijeme razdoblja Sengoku u kojem se nemilosrdno sukobljuju pokrajine Liang i Wei. Starom vojniku (J. Chan) iz pokrajine Liang dosta je rata i ratovanja, a sve o čemu mašta je miran život na svojoj zamišljenoj farmi. Kad mu se jednom prilikom približi mladi general (L. Wang), zapovjednik neprijateljske vojske, vojnik se pričini mrtav i na prijevaru zarobi generala za kojeg se nada dobiti vrijednu nagradu. Vjerujući da bi u njegovu društvu mogao preživjeti turbulentna vremena, vojnik će se postupno pretvoriti u svojevrsnog mentora te instruktora borbenih vještina. Među njima će se tako s vremenom razviti neobičan odnos poštovanja i prijateljstva...
Ovo je drugi od zasad tri redateljska projekta Shenga Dinga, za čiji je uspjeh najzaslužniji slavni Jackie Chan (Božji oklop, Nova policijska priča, Šangajski vitezovi, serijal Gas do daske). Osim što glumi glavnu ulogu starog vojnika, Chan potpisuje scenarij i produkciju projekta na kojem je prema vlastitim riječima manjim ili većim intenzitetom radio puna dva desetljeća. Naime, još krajem 1980-ih, u vrijeme velike popularnosti hongkonških akcijskih filmova, Chan je želio snimiti ratnu komediju s povijesnim zaleđem. Naposljetku je kreirao dinamično i prilično duhovito ostvarenje sa sjajno koreografiranim prizorima borbe i akcijskim sekvencama, s efektnim prepletanjem pustolovine i humora, te s pričom koja se lako prati i koja ne sadrži pretjerano eksplicitne ni uznemirujuće scene. U osnovi je riječ o varijaciji "buddy-buddy" filma s ratnim kontekstom i začudnom sjetnom završnicom u kojoj se lako detektira Chanov antiratni angažman.

Komentari (0)

Foto