Sjekira (2005)

LE COUPERET (Originalni naziv)

komedija drama

Nezaposleni i frustrirani kemijski inženjer odluči doslovno eliminirati svoje konkurente

 
Režija: Costa-Gavras
Scenarij: Donald E. Westlake, Costa-Gavras
Uloge: José Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils, Christa Theret, Ulrich Tukur

Filmografija

"Sjekira", film francuskog redatelja grčkog podrijetla Coste-Gavrasa (Oscarom i Zlatnim globusom nagrađivani autor), priča je o današnjici i problemu koji je zadnjih godina eskalirao u više europskih zemalja - gubitku radnog mjesta i muci u ponovnom pronalaženju novog. Film se kritički odnosi prema kapitalističkim tekovinama i tržišnoj konkurenciji apostrofirajući bezizlaznu situaciju običnog smrtnika kroz bizarnu ideju i postupke protagonista.

Kemijski inženjer Bruno Davert jedan je od direktora u tvornici papira. Živi ugodan građanski život u lijepoj kući sa ženom i dvoje djece. Zbog preseljenja tvornice Bruno dobiva otkaz te se odjednom nađe bez posla, u srednjim godinama, i u bjesomučnoj utrci za novo radno mjesto. Prolaze mjeseci, prolazi godina, a Bruno ne nalazi posao te njegove frustracije urode suludom idejom da eliminira svoje konkurente, i to doslovno...

Drama s elementima komedije nije samo kritika društva i društvenih prilika već i kritika pojedinca koji uporno hrli u komoditet sustava koji ga ujedno i razara.


Komentari (0)

Foto