Posebna veza (2010)

The Special Relationship (Originalni naziv)

drama biografski

Pogled na poseban odnos koji su imali Bill Clinton i britanski premijer, Tony Blair

 
Režija: Richard Loncraine
Scenarij: Peter Morgan
Uloge: Michael Sheen, Demetri Goritsas, Adam Godley, Marc Rioufol

Filmografija

Termin "poseban odnos" koji je skovao premijer Winston Churchill predstavlja vrlo bliske političke, diplomatske, kulturne i povijesne veze između Velike Britanije i SAD-a. Neki od tih prekoatlantskih saveza bili su moćniji i osobniji od drugih kao, na primjer, oni između Winstona Churchilla i Franklina Roosevelta, Johna F. Kennedyja i Harolda Macmillana, Margaret Thatcher i Ronalda Reagana te Tonyja Blaira i Billa Clintona. Barem zasada.

Kroz povijest američki predsjednici i britanski premijeri uvijek su imali poseban radni odnos, a te dvije savezničke zemlje još su se više zbližile kad je, izborom mladog laburista Tonyja Blaira na mjesto premijera, Bill Clinton dobio političkog saveznika na engleskome teritoriju. Blair, mladi ambiciozni državnik, i Clinton, karizmatični "stariji brat“, zajedno su željeli unaprijediti svijet. Njihove supruge Hillary Clinton i Cherrie Blair upotpuile su tu jedinstvenu četvorku povezanu zajedničkim ideologijama i osobnom naklonošću.

Clinton je pomogao Blairu uspostaviti mir u Sjevernoj Irskoj, a Blair je uzvratio kad je trebalo dati potporu osramoćenom Clintonu tijekom skandala s Monicom Lewinsky. Ali veza je postala ugrožena zbog raspalamsale kosovske krize, kad se Blairova želja za uplitanjem kosila s Clintonovim pragmatičnim pristupom. Kad Blair prkosno pođe svojim putem, a Hillary napravi samostalnu političku karijeru, Clinton shvaća da se Blair sprema započeti jednu novu eru i novi "posebni odnos“ – sa sljedećim predsjednikom Georgeom W. Bushem.


Komentari (0)

Foto