Ostavljeni (2010)

OSTAVLJENI (Originalni naziv)

drama

Emotivna priča o dječaku iz doma za nezbrinutu djecu koji kreće u potragu za roditeljima

 
Režija: Adis Bakrač
Scenarij: Zlatko Topčić
Uloge: Tony Grga, Mira Furlan, Mirsad Tuka, Dragan Marinković, Mirela Lambić, ...

Filmografija

Na Festivalu u Puli, u Nacionalnom programu - sekciji manjinskih koprodukcija, Tony Grga je osvojio Zlatnu arena za glavnu mušku ulogu. Film je osvojio i Priznanja Ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana. "Ostavljeni“ su prikazani i na Festivalima u Karlovym Varyma, Haifi i Ljubljani.

U domu za nezbrinutu djecu u Sarajevu je trinaestogodišnji dječak Alen (Tony Grga). Stari direktor Gago je ispričao Alenu da je njegova majka Francuskinja, a otac Englez koji su u ratu živjeli u Bosni, a nakon rata su morali napustiti Bosnu i njega privremeno ostaviti u domu. Alen piše pisma majci i daje ih odgajateljici Cici (Mira Furlan) koja ih treba poslati njegovoj majci u Francusku. Međutim Cica sva pisma koja joj djeca daju stavlja u ladicu, jer ih, ustvari, nema kome ni poslati. U dom dolazi novi direktor Mirza, mlad i sposoban pedagog koji iskreno želi pomoći djeci u njihovom odrastanju. Pored doma je trgovina koju drži Šento. Za njega djeca iz doma kradu skupocjene stvari. Nakon neuspjele pljačke zlatarne policija obavlja istragu, a Alen, bojeći se da ga ne otkriju da je bio u pljački, pokušava doći do svog dosijea, ustvari adrese na kojoj se nalazi adresa njegove majke kako bi napustio dom i otišao kod nje.

"Ostavljeni", prvi dugometražni igrani film bosanskog redatelja Adisa Bakrača, priča je o dječaku iz doma za nezbrinutu djecu koji pokušava saznati istinu o svom podrijetlu. Kroz priču o dječaku Alenu "Ostavljeni" opisuju posljedice ratnog stradavanja te neizmjernu nepravdu koju je rat donio najbespomoćnijima, djeci.
Glavnu ulogu tumači Tony Grga koji je za ulogu Alena nagrađen na Pula Film Festivalu Zlatnom arenom za glavnu mušku ulogu (sekcija manjinskih produkcija). U ulozi odgajateljice Cice imamo prilike gledati jednu od najuspješnijih glumica s našeg područja, Miru Furlan, dok se u ulozi Muamera pojavljuje sjajni Zijah Sokolović. Film je zapaženo prošao na više međunarodnih festivala.


Komentari (0)

Foto