Banane (1971)

Bananas (Originalni naziv)

komedija

Stidljivi čudak odjednom se nađe uključen u uzbudljiv svijet revolucije u Južnoj Americi

 
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen, Mickey Rose
Uloge: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalbán, Nati Abascal, Jacobo Morales

Filmografija

Humor Woodyja Allena divlji je i bizaran u ovoj priči o dobrovoljcu za ispitivanje neobičnih sprava koji, nakon što ga ostavi djevojka (Louise Lasser), postaje predsjednik male države u kojoj vlada apsurd.

Fielding Mellish (W. Alen) osoba je na kojoj se testiraju raznorazni konzumentski produkti, svojevrsni pokusni kunić svoje tvrtke, stidljivi čudak kojemu je teško ostvariti kontakt s djevojkama. Jednoga dana na vrata mu pokuca politička aktivistica Nancy (L. Lasser) koja skuplja potpise za potporu buntovnicima u banana-republici San Marcosu, te se njih dvoje zbliže. Mellish odlazi na demonstracije i slične skupove kako bi joj dokazao da je vrijedan njezine ljubavi, no Nancy smatra da u njihovoj vezi nedostaje nešto ključno, iako nije sigurna što bi to moglo biti. U očaju Mellish napušta svoj posao i odlazi u San Marcos kako bi pobjegao od sjećanja. No tu upada u niz neobičnih zbivanja - na njegovo iznenađenje sam predsjednik ga poziva na večeru, a uskoro ga otmu i pobunjenici, sve dok konačno i sam ne postane predsjednik ...

Jedan od ranijih radova Woodyja Allena, farsična, počesto bizarna zabava, što su karakteristike tipične za to razdoblje umjetnikova stvaralaštva. Daje komičnu kritiku društva i politike, a nikako se ne smije propustiti ni cameo Sylvestera Stallonea.


Komentari (0)

Foto