Let 93 (2006)

FLIGHT 93 (Originalni naziv)

drama

Priča o hrabrim putnicima leta 93, četvrtom avionu koji 11.rujna nije uspio pogoditi cilj

 
Režija: Peter Markle
Scenarij: Nevin Schreiner
Uloge: Jeffrey Nordling, Brennan Elliott, Kendall Cross, Ty Olsson, ...

Filmografija

Film "Flight 93" objedinjuje psihološku dramu, osobne drame niza likova, s napetošću filma katastrofe, iako su događaji o kojima govori, pa i njihov ishod, svima poznati. Snimljen je prema autentičnim svjedočenjima i snimkama razgovora, pa djeluje kao dokumentarna drama, u kojoj je glavni lik skupina ljudi okupljena na letu 93. Nastao je u vrijeme dok je još buktao patriotski žar, a posvećen je članovima posade i putnicima čija je hrabrost spasila Bijelu kuću, čija su imena ispisana na kraju filma.

U utorak, 11. rujna 2001. godine, u 6 sati i 43 minute, s aerodroma Newark poletio je avion na liniji 93. Dok traju pripreme za polijetanje, tamnoput mladić brižljivo se sprema za akciju: izbrijava lice i prsa, priprema zamotuljke eksploziva, napetost mu izbija iz svakog pokreta. Nepuna dva sata nakon što je avion poletio, dogodio se napad na jedan od dva Twin Towera. Vijest objavljena na televiziji djelovala je nerealno i šokantno, Ubrzo je slijedio drugi napad. Postalo je jasno da se radi o samoubilačkoj misiji čiji razmjeri još nisu poznati...

Priča o četvrtom avionu, jedinom koji nije uspio pogoditi cilj, intrigirala je i javnost i filmske autore. Iste godine snimljen je film "United 93", o istom događaju, u režiji Petera Greengrassa, koji je 2007. bio nominiran za Oscara za režiju.Film "Flight 93" bio je nominiran za Emmyja za najbolji film i režiju.


Komentari (0)

Foto