Kuduz (1989)

KUDUZ (Originalni naziv)

drama

Tragična priča o bivšem zatvoreniku koji pokušava započeti novi život

 
Režija: Ademir Kenović
Scenarij: Abdulah Sidran, Ademir Kenović
Uloge: Slobodan Ćustić, Snežana Bogdanović, Branko Đurić, Mustafa Nadarević, ...

Filmografija

Kuduz (1898), prvi je dugometražni film eminentnog i nagrađivanog bosanskohercegovačkog redatelja (Savršeni krug, Secret Passage) i producenta (Gori vatra, Karaula, Buick Riviera) Ademira Kenovića. Istinita priča o sudbini bivšeg zatvorenika Junuza Keće ujedno je i slika životnih prilika u malom bosanskom mjestu negdje 80-ih godina prošloga stoljeća.

80-ih godina negdje u Bosni bivši robijaš Kuduz ženi se za zgodnu Bademu, prihvaća njezinu djevojčicu te počinje novi život. Nakon početnog mirnog života i slaganja par se počinje udaljavati zbog toga što je Badema počela raditi kao konobarica u lokalnoj gostionici. Ubrzo Badema nađe ljubavnika, želi završiti ugostiteljsku školu u Makarskoj i otići iz male sredine. Kuduz brine o pokćerki i strpljivo prati ženine korake dok ne sazna za Bademin preljub i njezinu namjeru da ga ostavi...

Jednostavne narativne strukture i izvrsnih glumačkih izvedbi, Kuduz je priča o nasilju, o nemogućnosti izražavanja dubokih emocija te na kraju o običnom čovjeku obilježenom prošlošću, koji pokušava okrenuti novu stranicu u životu. Autor glazbe za film je Goran Bregović, dok scenarij Kenović supotpisuje s pjesnikom Abdulahom Sidranom (Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu).


Komentari (0)

Foto