Tolstojeva posljednja stanica (2009)

The Last Station (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Životna priča o posljednjim danima Tolstoja i borbi njegove žene za njegova autorska prava

 
Režija: Michael Hoffman
Scenarij: Michael Hoffman, Jay Parini
Uloge: Christopher Plummer, James McAvoy, Helen Mirren, Paul Giamatti, ...

Filmografija

Biografska drama o posljednjim danima Lava Tolstoja (Christopher Plummer) i borbi Tolstojeve supruge (Helen Mirren) za njegova autorska prava. Riječ je ekranizaciji istoimene knjige američkog pisca Jaya Parinija u kojoj u glavnim ulogama nastupaju Helen Mirren i Christopher Plummer, koji su za svoje uloge dobili nominacije za Oscara i Zlatni globus, a Helen Mirren je na Festivalu u Rimu proglašena najboljom glumicom.

Rusija, 1910. godine. Genijalni književnik, još za svojega života prepoznat, Lav Nikolajevič Tolstoj (C. Plummer), provodi dane na svojem seoskom imanju Jasnoj Poljani. Čertkov (P. Giamatti), mladi pisac i Tolstojev učenik, posjeti velikana ne bi li ga pokušao nagovoriti da znatan dio svojih rukopisa oporučno ostavi domovini. Naravno, to bi značilo da će financijski naštetiti svojoj obitelji, čemu se jasno usprotivi njegova supruga Sofija (H. Mirren). Tijekom Čertkova boravka odnos između ostarjelih supružnika, što se doima besprijekoran, ispada prilično klimav, pogotovo kada se dirne u područje Sofijinih aristokratskih korijena i vjerskog svjetonazora. Na kraju, Tolstoj svojevoljno odluči prepraviti oporuku i krene na put, da u osami nastavi pisati ono posljednje što je naumio...
Biografski film Tolstojeva posljednja stanica izvrsno je režirana drama koja prikazuje posljednju godinu života genijalnog ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja. Priče utemeljene na istoimenom romanu Jaya Parinija, film sjajno rekonstruira to posljednje razdoblje piščeva života, te ozračje ranoga 20. stoljeća u Rusiji. Film krase izuzetne glumačke interpretacije (osobito su sjajni C. Plummer kao Tolstoj i H. Mirren kao njegova supruga Sofija - koja je inače i sama bila objavila autobiografiju punu sjećanja na život s piscem) te odlično prikazan razvoj odnosa među likovima. Film je napisao i režirao američki redatelj Michael Hoffman.

Komentari (0)

Foto