Simpatico (1999)

SIMPATICO (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Životom razočarani Nick Nolte odlučuje se osvetiti Jeffu Bridgesu i Sharon Stone

 
Režija: Matthew Warchus
Scenarij: Matthew Warchus, Sam Shepard
Uloge: Nick Nolte, Jeff Bridges, Sharon Stone, Catherine Keener, Albert Finney, ...

Filmografija

Ugledni uzgajivač konja Lyle Carter (J. Bridges) prekine važan poslovni sastanak o prodaji konja Simpatica, i sa svog imanja u Hampsteadu u Kentuckyju pohita u Los Angeles gdje ga traži njegov stari znanac Vinnie, koji mu prijeti objavljivanjem kompromitirajućih snimki. Naime, Vinnie (S. Hatosy), Lyle (L. Waite) i Rosie (K. Williams) prije dvadesetak godina bili su najbolji prijatelji, koji su dobro zarađivali namještajući rezultate konjskih utrka...

Kad mu tajnica kaže da ga hitno traži njegov stari znanac Vinnie, koji mu prijeti objavljivanjem kompromitirajućih snimki, ugledni uzgajivač konja Lyle Carter (J. Bridges) prekine važan poslovni sastanak o prodaji konja Simpatica, i sa svog imanja u Hampsteadu u Kentuckyju pohita u Los Angeles.

Vincent   "Vinnie"  Webb (N. Nolte) je Lyleov stari prijatelj, razočarani alkoholičar koji za svoju lošu sreću isključivo krivi Lylea i njegovu suprugu Rosie (S. Stone), u koju je još uvijek pomalo zaljubljen. Naime, Vinnie (S. Hatosy), Lyle (L. Waite) i Rosie (K. Williams) prije dvadesetak godina bili su najbolji prijatelji, koji su dobro zarađivali namještajući rezultate konjskih utrka.

Sve je to iznenada prekinuo sukob s veterinarom Donaldom P. Simmsom (A. Finney), koji je ubrzo shvatio njihovu vještu igru sa zamjenom konja. Stigavši u Los Angeles, Lyle odluči pomoći Vinnieju u borbi s alkoholizmom, te u sređivanju njegove veze sa Cecilijom (C. Keener), uz uvjet da mu Vinnie preda kompromitantne snimke...

Temeljena na kazališnom komadu najpoznatijeg i najizvođenijeg suvremenog američkog dramatičara (Zabriskie Point, Paris, Teksas, Daleki sjever), ujedno i cijenjenog glumca Sama Sheparda (Frances, Čelične magnolije, Slučaj Pelikan, Hamlet, Operacija Swordfish, Bandidas), koji je za sporednu ulogu u kultnom filmu "Put u svemir" Philipa Kaufmana nominiran za Oscara, drama "Simpatico" uspio je redateljski prvijenac uglednog britanskog kazališnog redatelja Matthewa Warchusa. Slično većini Shepardovih djela i drama "Simpatico" intrigantna je obiteljska tragedija (omiljeni autorov motiv). Prilično vješto križajući elemente psihološkog trilera i crnohumorne egzistencijalističke drame, Shepard i Warchus stvaraju djelo razmjerno sugestivnog tjeskobnog ozračja, koje nose raspoloženi nastupi glasovitih glumaca.

U glavnoj ulozi je N. Nolte (48 sati, Oproštaj s kraljem, Još 48 sati, Rt straha, Jefferson u Parizu, Tanka crvena linija, Hulk, Hotel Ruanda), za nastupe u filmovima "Gospodar plime" i "Grad nasilja" nominiran za Oscara, a njegovi su partneri J. Bridges (Posljednja kino predstava, Čovjek sa zvijezda, Kralj ribara, Veliki Lebowski, Građani opasnih namjera) četiri puta nominiran za Oscara, te S. Stone (Rudnici kralja Solomona, Iznad zakona, Potpuno sjećanje, Sirove strasti, Sliver, Brzi i mrtvi, Diabolique, Posljednji ples, Gloria, Sirove strasti 2), koja je nominirana za Oscara za ulogu u gangsterskoj drami "Casino" Martina Scorseseja. U sporednim ulogama su: C. Keener (Daleko od očiju, Život u zaboravu, 8 mm, Prevoditeljica), koja je za sporednu rolu u drami "Biti John Malkovich" Spikea Jonzea 2000. godine nominirana za Oscara, i britanski glumac A. Finney (Tom Jones, Ubojstvo u Orient Expressu, Garderobijer, Annie, Erin Brockovich, Traffic, Oceanovih 12, Dobra godina), čak pet puta nominiran za Oscara. Filmsku glazbu potpisuje Stewart Copeland (Wall Street, Gore ne može, Ona je sve to), a fotografiju dvostruki oskarovac John Toll (Legenda o jeseni, Hrabro srce, Mandolina kapetana Corellija, Nebo boje vanilije, Posljednji samuraj, Elizabethtown).


Komentari (0)

Foto