Joe Kidd (1972)

JOE KIDD (Originalni naziv)

vestern

Bivši lovac na ucjene pristaje pomoći bogatašu ugušiti pobunu koju vodi meksički bandit

 
Režija: John Sturges
Scenarij: Elmore Leonard
Uloge: Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon, Don Stroud, Stella Garcia

Filmografija

Clint Eastwood bio je već veteran mnogih vesterna kad se upustio u rad na ovom, i hvaljenom i kritiziranom filmu, zapravo stereotipnom vesternu s uobičajenim kombinacijama svađe oko zemlje i vlasništva. Radnja se zbiva na prijelazu stoljeća u malom mjestu u New Mexicu, kad su meksičke farmere ugrožavali i proganjali američki stočari, pri čemu pravosuđe nije činilo gotovo ništa da im pomogne u zaštiti njihovih prava.

Bivši lovac na glave Joe Kidd (Clint Eastwood) živi u Novom Meksiku - jugozapadnoj državi SAD-a.  U gradiću Sinolu meksički bandit i revolucionar Luis Chama (John Saxon) organizirao je pobunu seljaka protiv lokalnih moćnika i veleposjednika koji tjeraju seljake sa zemlje koja im pripada. Bogataš Frank Harlan (Robert Duvall) organizira potjeru za Luisom kako bi stao na kraj pobuni. Iako pozvan da im se priključi, Kidd odluči ostati po strani sve dok Luisova banda ne napadne njegov ranč.

U svojoj prebogatoj karijeri legendarni filmaš John Sturges može se pohvaliti vestern klasicima poput "Obračuna kod O.K. korala“, "Sedam veličanstvenih“ ili ratnog "Orao je sletio“, stoga ne čudi da se suradnja s vjerojatnom najvećim kulerom velikih ekrana Clintom Eastwoodom činila kao potez koji ne može podbaciti, pogotovo zbog toga što smo dobili američku verziju "Čovjeka bez imena“ Sergia Leonea. Odličan vestern razveselit će sve zaljubljenike žanra u kojem jaše veliki Clint Eastwood,  a kada listi glumaca dodamo Roberta Duvalla i Johna Saxona, znamo da nas čeka prava filmska uživancija.


Komentari (7)

Foto