I tako to... (2001)

As if (Originalni naziv)

komedija

Jedinstvena serija u kojoj su životi mladih u svakoj epizodi opisani iz kuta drugog lika

 
Režija: John Duthie, Ed Fraiman
Scenarij: Amanda Coe, Tom Higgins
Uloge: Paul Chequer, Emily Corrie, Caroline Chikezie, Benjamin Waters, Orlando Wells

Filmografija

Serija je specifična po brzoj izmjeni rakursa kamera, prijelazima i neobičnim zvučnim efektima među kojima je prepoznatljiva melodija 'Would you…' benda Touch and Go koja se provlači kroz cijelu seriju. Ne čudi stoga nagrada Royal Television Society za najbolju montažu. Uz Veliku Britaniju 'I tako to' prikazan je jednako uspješno u Portugalu, Finskoj, Švedskoj i Njemačkoj. Među mladima je stekao kultni status.

JAMIE, SOOZ, NICKI, ALEX, SASHA i ROB. Prijatelji su, svi oko osamnaest godina i svi redom zvijezde vlastitih drama. Svaka epizoda snimljena je iz rakursa jednog od likova na način kao da snima film o sebi. Svaki od njih smatra da im to daje kontrolu nad pričom kako je žele ispričati, no gledatelj dobiva širi uvid i može 'čitati između redaka'. Ovi prijatelji su puno manje slični američkim 'Prijateljima' nego što to sami misle. Stvarni život je puno kompliciraniji, smješniji i bolniji.
 
Kako gledamo priču iz raznih kutova, dobivamo novu sliku o događaju i likovima i svaka će epizoda dovesti u pitanje stavove iznesene u epizodi ranije. Niki će tako biti 'gospođica savršena' sve dok sama ne preuzme kameru i pojavi se potpuno drugačija verzija nje same. I dok im ovi privatni filmovi daju priliku da imitiraju i parodiraju filmove koje vole, kroz video vrpcu isplivavat će stvarnost protiv koje ne mogu. Jamiejev sitcom u kojemu vodi Nicki na spoj izazvat će mnogo smijeha, ali ne onakvog kakvom se nadao. Soozin okrutni ekspoze o školskim lobijima izazvat će krizu koja nadmašuje njezin smisao za ironiju. Čak i Rob, najkulerskiji tip u gradu, ima priču za ispričati, a ona je bolno različita od njegova imidža.


Komentari (0)

Foto