Djevojke iz St. Triniana (2007)

ST. TRINIAN'S (Originalni naziv)

komedija

Učenice djevojačke škole na lošem glasu moraju spasiti školu od bankrota i zatvaranja

 
Režija: Oliver Parker, Barnaby Thompson
Scenarij: Piers Ashworth, Ronald Searle
Uloge: Talulah Riley, Rupert Everett, Jodie Whittaker, Gemma Arterton, ...

Filmografija

Komedija St. Trinian's moderan je primjer tradicionalnog britanskog humora. Prema izvornim zamislima Ronalda Searlea, St. Trinians bio je mjesto na kojemu se nije učilo ni poštovalo nikakva pravila, umjesto odgoja, djevojke su se učile razuzdanosti, a pretpostavka je bila da su sve djeca ganstera i lopova. Zbog velike popularnosti tog stripa, već desetljećima u Velikoj Britaniji snimaju se komedije s pričama iz Triniansa, a i ovaj film bio je vrlo popularan i kod publike i kod kritike.

Mladu Annabelle Fritton (T. Riley) otac dovodi u internat. Već po predvorju i ponašanju djevojke na recepciji jasno je da je St. Trinian's sve prije nego dobar internat. Zvonjavi školskog zvona prethodi grmljavina kao da se sprema potres, a zatim stubišem nadre najezda podivljalih djevojčica. Dolazak nove nastavnice engleskog prilika je za ozbiljne psine, zbog čega nastavnica uđe u zgradu umrljana blatom. Sama Annabell žrtva je neslane šale pri tuširanju, kad joj, onako nasapunanoj, zatvore vodu i sve snimaju vidokamerom. Istodobno, u Londonu, novi ministar zdravstva g. Thwaites (C. Firth) uvjeren je da se sve može popraviti, pa i situacija u St. Trinian'su. Već pri prvom susretu s ravnateljicom - koja je, čini se, bila njegova studentska ljubav - postane žrtva napastovanja. Ministar prijeti da će škola biti zatvorena zbog niske razine znanja i nepriličnog ponašanja djevojaka, no Camilla (R. Everett) se ne da zastrašiti. Kao odgovor na tu optužbu, škola će sudjelovati u kvizu znanja, na kojemu će pobijediti uz pomoć posebnih vještina...

Film je bio nominiran za Britansku nacionalnu filmsku nagradu kao najbolja komedija 2007. godine, a za istu nagradu za glumu nominirani su R. Everett, C. Firth i G. Arterton. Gemma Arterton bila je nominirana i za Empire Award kao najbolja mlada glumica. Film su režirali Oliver Parker (An Ideal Husband) i Barnaby Thompson (Wayneov svijet).


Komentari (0)

Foto