Njujorški plavci (1993)

NYPD Blue (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Serija prati dinamičan profesionalni i osobni život djelatnika 15. policijske stanice u New Yorku

 
Režija: Michael M. Robin, Mark Tinker, Steven DePaul
Scenarij: Steven Bochco, David Milch , Bill Clark, ...
Uloge: Dennis Franz, Gordon Clapp, Bill Brochtrup, James McDaniel, ...

Filmografija

Radnja "Njujorških plavaca" odvija se u mračnoj, napetoj i dinamičnoj atmosferi New Yorka i prikazuje realistične likove, koji se posvećuju pravosuđu, pokušavajući istovremeno ne izgubiti i to malo ljudskosti koju im je ostavila džungla velikog grada. Usprkos, ili možda upravo zbog pustoši i mraka koji caruju ulicama, kaosu koji vlada upravom, i krhkosti njihovog osobnog života, članovi policijske ekipe dijele snažni osećaj za odgovornost prema poslu i kolegama.

Radnja ove serije koja je postavila nove standarde na američkim televzijama se odvija u New Yorku u izmišljenoj 15. policijskoj stanici, gdje slučajeve uglavnom riješava tim veterana, a serija se vrti oko nesvakidašnjeg detektiva Andyja Sipowicza (Dennis Franz). On je mrzovljni alkoholičar, gunđalo, pun predrasuda, a njegove psovke i eksplicitni riječnik u seriji su naišli na velike kritike. Međutim, vremenom otkrivamo njegovu mekšu stranu i da je gruba vanjština samo njegov način da prikrije svoju ranjivost. On je jedan od najrealističnijih televizijskih likova, pa je usprkos tome što nije tipičan heroj ubrzo postao miljenik publike. Kada ga osumnjičeni upuca zato što ga je Sipowicz uvrijedio, on se odluči otrezniti i posvetiti poslu.

Sipowicz je kroz seriju promijenio mnogo partnera i uvek su to bili likovi koji su sušta suprotnost i koje je on na početku nervirao ali su na kraju uvijek postali dobrim prijateljima. Prvo je radio sa Johnom Kellyjem (David Caruso), koji se kasnije povukao iz službe jer je pokušao prikriti ubojstvo koje je počinila njegova djevojka i kolegica. Nakon toga se mijenjaju partneri za koje se Sipowicz uvijek veže ali ih na kraju tragično gubi, pa tako gledamo kako se ovaj posve neobičan lik pored kriminalaca bori i sa tragedijama na osobnom planu.

Ubrzo nakon svoje premijere ova serija nastavlja postavljati standarde u već izgrađenom vlastitom žanru "policijske drame". Eksplicitni riječnik – točnije, psovke u svakoj rečenici dijaloga, mnogo životnije teme i likovi, kao i malo golotinje i nasilja koji nisu bili u službi senzacije, već prikaza realnosti su učinili ovu seriju revolucionarnom zbog čega je i osvojila ukupno 20 Emi nagrada, ali i veliki broj kritičara. Serija je također nosioc četiri nagrade Zlatni Globus.
 


Komentari (2)

Foto