Miris žene (1992)

SCENT OF A WOMAN (Originalni naziv)

komedija drama

Remake talijanskog filma "Profumo di donna" iz 1974. godine

 
Režija: Martin Brest, Giovanni Arpino
Scenarij: Bo Goldman
Uloge: Al Pacino, Chris O'Donnell, James Rebhorn, Gabrielle Anwar, Richard Venture

Filmografija

Miris žene je izvrsna drama u kojoj glume dva sjajna glumca, Al Pacino i Chris O'Donnell, a remake je talijanskog filma "Profumo di donna" snimljenog 1974. Redatelja Martina Bresta kino-publika zapazila je po hitovima "Policajac iz Beverlly Hillsa" i "Ponoćna trka" u kojima je pokazao da iz glumaca uvijek izvlači maksimum. To je uspio i u ovom filmu u kojem je Pacino ostvario možda najbolju ulogu u karijeri.

Sedamnaestogodišnji Charlie Simms (C. O'Donnell) uskoro će završiti glasovitu privatnu srednju školu koju uglavnom pohađaju djeca bogataša. Kako bi zaradio nešto novca za božićne blagdane, siromašni Charlie javi se na oglas da za Dan zahvalnosti čuva slijepog umirovljenog pukovnika Franka Sladea (A. Pacino).
Slade je strog i nervozan, grubog rječnika, ali u biti sentimentalan. Neposredno pred vikend Charlieju se dogodi neugodnost u školi. Njegovi razmaženi bogati kolege ismiju i poliju bojom upravitelja škole Traska (J. Rebhorn) i njegov luksuzni automobil.
Kako Charlie nema novca, može se, premda je odličan đak, upisati na sveučilište u Cambridgeu i dobiti stipendiju samo ako ga preporuči upravitelj škole. A Trask traži "za uzvat" da mu Charlie oda tko je smislio neslanu šalu, a rok je ponedjeljak. Pod tim pritiskom Charlie preuzme brigu nad neugodnim Sladeom.
Pukovnik je odlučio da otputuju u New York i tijekom vikenda žive na visokoj nozi. Odsjednu u jednom od najotmjenijih hotela, "The Waldorf Astoriji", i odu na večeru u skup restoran. Tu Slade otkrije Charlieju da će se na kraju vikenda ubiti. Prije toga posjete Sladeovog brata W. R. Sladea (R. Venture) i njegovu obitelj, no posjet završi svađom između bratovog sina i pukovnika.
Kako je Slade velik ljubitelj žena, i po mirisu pogađa koje parfeme upotrebljavaju, odluči drugog dana otplesati tango s prekrasnom Donom (G. Anwar). Pukovnik Slade održat će još nekoliko životnih lekcija Charlieju, a na kraju će se umiješati i u njegove školske probleme...

Komentari (11)

Foto