Visoki napon (1981)

VISOKI NAPON (Originalni naziv)

drama

Priča o stvaranju prvog domaćeg generatora i napetom odnosu mladog partizana i djevojke

 
Režija: Veljko Bulajić
Scenarij: Veljko Bulajić, Mirko Bošnjak, Ivan Salečić
Uloge: Božidarka Frajt, Milan Štrljić, Ljubiša Samardžić, Relja Bašić, ...

Filmografija

"Visoki napon" (1981) Veljka Bulajića govori o stvaranju prvog domaćeg generatora u tvornici "Rade Končar" u Zagrebu u godinama političkog sukoba s Informbiroom. Scenarij koji su napisali Veljko Bulajić, Mirko Bošnjak i Ivan Salečić baziran je na dokumentarnim činjenicama o konstruiranju generatora u tvornici "Rade Končar" te su u film integrirani originalni arhivski filmski materijali iz onog vremena.

U prvom je planu izgradnja velikog stroja, a u drugom planu je drama djevojke Sonje i mladog partizana Stjepana koji se razilaze u političkom mišljenju. Stjepan je informbiroovac, a Sonja je protiv Staljina. Usporedo s ovom dramom teku napori da se vlastitim snagama, bez pomoći SSSR-a, napravi generator...

Nagrade: "Carica Teodora" na festivalu u Nišu za najbolju žensku ulogu Božidarki Frajt, 1981; Jugoslavenskih filmskih kritičara za najbolji film; "Zlatna arena" za montažu filma na festivalu u Puli 1981; "Lumiere" na festivalu u Avellinu za najbolji suvremeni istočnoeuropski film; Film grada Zagreba.


Komentari (0)

Foto