Noćno kruženje (1980)

CRUISING (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Film snimljen prema istinitim događajima: Al Pacino rješava ubojstva u gay zajednici

 
Režija: William Friedkin
Scenarij: William Friedkin, Gerald Walker
Uloge: Al Pacino, Paul Sorvino, Karen Allen, Richard Cox, Don Scardino

Filmografija

Nakon što je u New Yorku pronađeno nekoliko masakriranih tijela muškaraca homoseksualne orijentacije, policija shvaća da ima posla sa serijskim ubojicom. Kako su žrtve fizički nalikovale jedna drugoj, kapetan Edelson (P. Sorvino) odluči policajca sličnog izgleda, Stevea Burnsa (A. Pacino), pretvoriti u detektiva i ubaciti u homoseksualne krugove...

New York. Nakon što je pronađeno nekoliko masakriranih tijela muškaraca homoseksualne orijentacije, policija shvaća da ima posla sa serijskim ubojicom. Nemajući pravih tragova i spoznaja, a primjetivši kako su žrtve fizički nalikovale jedna drugoj, kapetan Edelson (P. Sorvino) odluči policajca sličnog izgleda, Stevea Burnsa (A. Pacino), pretvoriti u detektiva i ubaciti u homoseksualne krugove.

Burns prihvati posao i, ne otkrivajući djevojci Nancy (K. Allen) o čemu se radi, iseli se iz zajedničkog stana i pronađe dom u opskurnoj zgradi u kojoj su mu prvi susjedi homoseksualci. Burns odmah počne izlaziti na okupljališta homoseksualaca, ali ubojica napadne još dvaput prije nego policija išta sazna. Našavši se pred zidom, detektiv počne proživljavati ozbiljnu krizu identiteta...

Snimljena u doba zalaska tzv. novog Hollywooda kriminalistička drama "Noćno kruženje" jedno je od najkontroverznijih ostvarenja u povijesti američke kinematografije. Utemeljen na romanu Geralda Walkera, film scenarista i redatelja Williama Friedkina ujedno je i spomenik liberalnosti američkog filma sedamdesetih, koja je desetljeće kasnije, u Reaganovoj epohi, ustupila mjesto konzervatizmu. Naime, u to doba jedan od najuglednijih američkih filmaša Friedkin pozabavio se homoseksualnom tematikom na rijetko viđeno način, zamjerivši se i konzervativcima, koji nisu mogli suspregnuti gađenje brojnim prizorima, ali i liberalima, kojima se nije svidio jednoznačan prikaz homoseksualnog miljea kao opasnog i bolesnog.

Uistinu, Friedkin gay populaciju nije prikazao u nimalo ružičastom svjetlu, no redatelj je u "Noćnom kruženju" nemilosrdan i prema drugim likovima, pa bi ga, umjesto za homofobiju, eventualno vrijedilo optužiti za mizantropiju. Veliki američki glumac Al Pacino (Kum, Miris žene, Vrućina, Probuđena savjest) odigrao je u "Noćnom kruženju" jednu od svojih najneobičnijih i najzahtjevnijih uloga. Zbog iznimno žestokog nasilja i za službenu kinematografiju prilično slobodnih prizora 'muške ljubavi', "Noćno kruženje" je imalo velikih problema s cenzorima. Ove je godine u ograničenoj distribuciji ponovno prikazan u kinima i objavljen na DVD-u, 27 godine nakon premijere.


Komentari (1)

Foto