Fahrenheit 9/11 (2004)

Fahrenheit 9/11 (Originalni naziv)

dokumentarni povijesni

Kontroverzna priča o pogubnoj politici Bushove administracije uoči tragičnog napada 11. 9.

 
Režija: Michael Moore
Scenarij: Michael Moore
Uloge: Michael Moore, George W. Bush, Ben Affleck, Stevie Wonder, James Baker III...

Filmografija

Dokumentarac Michaela Moorea osvojio je prvu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu i dobio najduže ovacije u povijesti tog festivala - trajale su čak 25 minuta. Za razliku od filma Žeđ za nasiljem, u kojem se bavio tvornicama oružja i njihovim "saveznicima", Moore u ovom filmu gađa ravno u centar mete, u politiku predsjednika George W. Bush i aktualne administracije.

New York, 11. rujna 2001. godine. Šok i strava diljem svijeta: napadnuta je najjača svjetska država koja se oduvijek dičila svojom demokratičnošću i za koju nije bilo ni primisli da bi se mogla naći u vihoru terorizma i mržnje. Međutim, dublji pogled i analiza cjelokupne situacije u kojoj se Sjedinjene Države nalaze uskoro pokazuju kako je cijela površna slika o njoj tek fasada iza koje se kriju brojne političke i ekonomske spletke, kao i želja za apsolutnom moći zbog koje se njezini vođe ne bi libili poslati nedužne sunarodnjake u rat...

Film "Fahrenheit 9/11" intrigantna je dijagnoza stanja i događaja u kojima se našla Amerika nakon rujna 2001. godine. Kontroverzni redatelj Michael Moore (Ludi za oružjem) fokusira se na prikaz politike predsjednika Georgea W. Busha, stavljajući težište na njegov Rat protiv terorizma. Međutim, redatelj otkriva i neke skrivene pojedinosti, poput Busheve prošlosti propaloga biznismena, te izbor za predsjednika kao rezultat specifičnog stjecaja okolnosti vezanog uz njegove veze s arapskim, te drugim inozemnim moćnicima. Moore prikazuje kako je Bush zbog vlastite koristi odbio odmah reagirati da bi obranio svoju zemlju, te kako se okoristio običnim ljudima za vojne pothvate u Iraku i Afganistanu.

Također, dobar je dio filma posvećen i prikazu američke vojske u Iraku, te osoba čiji su najbliži stradali. Uz pomoć video materijala, službenih dokumenata i intervjua, razotkriva se lažna slika SAD-a i to vrlo hladno dokumentaristički, no i s dozom crnoga humora i ironije.

Među ostalima u filmu će se pojaviti: Michael Moore, Khalil bin Laden, Jenna Bush, Neil Cavuto, John Conyers, Byron Dorgan, Al Gore, Thomas Hamill.Među brojnim nagradama ističu se Zlatna palma na Canneskom festivalu, te FIPRESCI nagrada iz 2004. godine.


Komentari (1)

Foto