Pijani anđeo (1948)

YOIDORE TENSHI / DRUNKEN ANGEL (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Priča o neobičnom prijateljstvu mladog nasilnog gangstera i liječnika sklonog alkoholu

 
Režija: Akira Kurosawa
Scenarij: Akira Kurosawa, Keinosuke Uekusa
Uloge: Takashi Shimura, Toshirô Mifune, Reisaburô Yamamoto, Michiyo Kogure, ...

Filmografija

Nakon okršaja sa rivalskom bandom, sitnog kriminalca liječi doktor koji je pijanac. Doktorova dijagnoza je tuberkuloza i on nagovara gangstera da počne sa tretmanom. To je jedno usiljeno prijateljstvo koje traje sve dok šefa bande ne puste iz zatvora. On odmah po izlasku pokušava vratiti kontrolu nad bandom. Boležljivi i nezaliječeni gangster gubi svoj status i postaje izgnanik. Ipak, on se odupre i odluči starog gazdu izazvati na borbu do smrti...

Mladi pripadnik yakuza Matsunaga (T. Mifune) dođe liječniku i alkoholičaru Sanadi (T. Shimura) da mu izvadi metak. Iako već prilično uništen alkoholom, zbog čega mu je ordinacija smještena u sirotinjskoj četvrti na tokijskim dokovima koju nadziru gangsteri, Sanada je dovoljno iskusan da shvati kako Matsunaga boluje od tuberkuloze. Unatoč teškim životnim okolnostima Sanada je plemenit čovjek i brižan liječnik, te odluči pomoći Matsunagi. Između liječnika i njegovog pacijenta ubrzo će se razviti odnos sličan onom oca i sina, a sve će se zakomplicirati kad iz zatvora iziđe Matsunagin šef Okada (R. Yamamoto). On želi ponovno preuzeti nadzor nad područjem koje je ranije kontrolirao, a želi i nastaviti vezu s Miyo (C. Nakakita), Sanadinom medicinskom sestrom koju je nekad zlostavljao.

Nagrađivana noirovska krimi-drama "Pijani anđeo" ostvarenje je u kojem je glasoviti japanski filmaš Akira Kurosawa (Krvavo prijestolje, Sedam samuraja) konačno definirao vlastiti stil, ali i u velikom T. Mifuneu (Samurajska trilogija, 1941.: Luda invazija na Kaliforniju, serija "Shogun") pronašao svog omiljenog glumca. U liku neobuzdanog mladog gangstera Mifune savršeno simbolizira dinamiku Kurosawina redateljskog prosedea ali i frustriranost Japana zbog poraza u Drugom svjetskom ratu i zbog postratne okupacije. U slojevitom i kompleksnom liku Matsunage Mifune je ostvario sjajnu ulogu, no u emotivnom središtu filma ipak je naslovni lik "pijanog anđela". U ovom izvrsno režiranom filmu koji stalno vibrira snažnom unutarnjom energijom, stilskim eksperimentima sklon Kurosawa poslijeratni Japan jasno metaforički oslikao je kao bolesno društvo prožeto kriminalom u kojem buja crno tržište, dok s radijskih postaja trešte američki pop-hitovi.


Komentari (0)

Foto