Crveni pas (1962)

BIG RED (Originalni naziv)

obiteljski

Pustolovine dječaka (Gilles Payant) i njegovog novog prijatelja, Irskog setera Big Reda

 
Režija: Norman Tokar
Scenarij: Louis Pelletier, Jim Kjelgaard
Uloge: Gilles Payant, Walter Pidgeon, Emile Genest, Janette Bertrand, Doris Lussier

Filmografija

Bogataš James Haggin otkupi Irskog setera po imenu Big Red, nakon osvajanja prve nagrade na lokalnoj izložbi pasa, kako bi s njim osvojio nagradu na najvećem nacionalnom natjecanju i s tom titulom pokrenuo uzgoj i prodaju njegovih potomaka. Upotrazi za poslom, na njegovo imanje dolazi dječak Rene (Gilles Payant) koji stodobno pomogne Big Redu, Haggin ga prihvati.Između dječaka i Big Reda se razvija pravo prijateljstvo, a pas dječaka počne doživljavati kao svog novog gazdu...

Irskog setera po imenu Big Red, nakon osvajanja prve nagrade na lokalnoj izložbi pasa, otkupi bogataš James Haggin kako bi s njim osvojio nagradu na najvećem nacionalnom natjecanju i s tom titulom pokrenuo uzgoj i prodaju njegovih potomaka.

Kad na njegovo imanje dolazi dječak Rene (Gilles Payant) u potrazi za poslom, a istodobno pomogne Big Redu, Haggin ga prihvati. Rene se brine za pse, ali prvenstveno za Big Reda, te se između njih razvija pravo prijateljstvo, a pas dječaka počne doživljavati kao svog novog gazdu. To je veliki problem za natjecanje, te ih razdvajaju, a Big Red odlazi u Hagginovu kuću. To je tek početak problema, ali i velike pustolovine koja će uslijediti...

Studio Walta Disneya imao je tijekom pedesetih i šezdesetih godina veliku, uspješnu i rado gledanu produkciju obiteljskih i dječjih filmova, a u tom razdobolju nastao je i "Crveni pas". Solidnim uspjehom uspio je i popularizirati irske setere u SAD-u, čiji se broj nakon filma naglo povećao što niti ne čudi s obzirom na dojmljiv prikaz pasmine kao lijepe, privržene i vrlo pametne.

Međutim, to nije samo film o irskim seterima, već pruža i vrlo zanimljivu i uzbudljivu priču, te promovira određene ljudske vrline poput prijateljstva, poštenja, požrtvovnosti, kao i ostali filmovi Disneyeve produkcije. Dojmljivu i uvjerljivu ulogu dječaka pružio je Gilles Payant, kojemu je to, zanimljivo, i jedina uloga, te kasnije nije nastavio glumačku karijeru. Uz njega uspjelu ulogu ostvario je i poznati američki kazališni i filmski glumac Walter Pidgeon koji je često glumio zajedno s glumicom Greeg Garson (Cvijeće u prašini, Gospođa Miniver, Madame Curie), a poznate su mu još uloge u "Lovu na čovjeka" Fritza Langa, "Kako je bila zelena moja dolina" Johna Forda, te "Prijedlog i usvajanje" Otta Premingera. Za redatelja Normana Tokara ovo je bio prvi film za Disneyev studio, a u sljedećih dvadesetak godina snimit će za njih i brojne druge naslove (The Happiest Millionaire ili Banda okruglica s jabukama).


Komentari (0)

Foto