Bitka za Britaniju (1969)

BATTLE OF BRITAIN (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Britanski ratni piloti vode očajničku bitku protiv njemačkih snaga koje kreću u invaziju

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: James Kennaway, Wilfred Greatorex
Uloge: Michael Caine, Trevor Howard, Harry Andrews, Curt Jurgence, ...

Filmografija

Ovaj izvrstan ratni film nema glavnog junaka već prikazuje obje strane, Nijemce i Engleze, u pripremama za bitku, njihove komentare, strahove, svakodnevne razgovore. Okupio je mnoge velike zvijezde šezdesetih, no nijedna od njih nema glavnu ulogu. Umjesto jednog glavnog lika pratimo više likova koji su povezani događajima oko bitke i samom bitkom. Redatelj podjednaku pozornost poklanja i prikazivanju njemačke strane.

1940. godina. Njemačke nacističke snage napreduju Europom. Francuska je osvojena i Nijemci pripremaju invaziju na susjedno britansko otočje. Neprijatelj je uvjeren u pobjedu, jer je brojčano nadmoćniji i oružano snažniji, te planira brzu pobjedu i okončanje rata. Započinju bombardiranjem britanskih zračnih baza u namjeri da ih imobiliziraju, no dočekuju ih spremni piloti britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF), koji se pokazuju žilavijim protivnikom nego što su Nijemci očekivali...
Ono što u filmu najviše zaslužuje pohvale jesu izvrsna fotografija i veličanstveno koreografirane borbene scene u zraku, koje se osobito ističu u današnje vrijeme digitalnih i napadnih specijalnih efekata. Film je tehnički izveden bez zamjerke, čak su i modeli zrakoplova napravljeni s potpunom vjernošću originalima. Za to su uvelike zaslužni iskusni James Bond tim, producent Harry Saltzman i redatelj Guy Hamliton.

Komentari (2)

Foto