Mildred Pierce (2011)

Mildred Pierce (Originalni naziv)

drama

Svojoj je kćeri dala sve. No to nije bilo dovoljno...

 
Režija: Todd Haynes
Scenarij:
Uloge: Kate Winslet, Brían F. O'Byrne, Melissa Leo, James LeGros, Guy Pearce

Filmografija

Drama u pet nastavaka izbliza prikazuje život jedne iznimno samostalne žene koja se u doba Velike depresije i nakon rastave svim snagama bori da sebi i svojoj obitelji osigura bolji život. Priča također sagledava njezinu bezuvjetnu predanost nezasitnoj kćeri Vedi i složene odnose s indolentnim muškarcima u njezinu životu.

HBO predstavlja još jednu u nizu renomiranih mini-serija: Mildred Pierce, koja oživljava dojmljive likove iz romana Jamesa M. Caina iz 1941. o ponosu i privilegijama srednje klase. U naslovnoj ulozi nastupa dobitnica nagrade Oscar za film Žena kojoj sam čitao - Kate Winslet, a režiju potpisuje ikona filmske režije Todd Haynes. Serija se bavi Mildredinom nerazumnom odanošću nikad zadovoljnoj kćeri Vedi (Evan Rachel Wood), kao i složenim odnosima s indolentnim muškarcima u njezinom životu, uključujući ljubavnika, polo-igrača Montyja Beragona (Guy Pearce) i bivšeg supruga Berta Piercea (Brían F. O'Byrne).

O RADNJI

Priča o Mildred Pierce i danas je jednako snažna kao i u vrijeme kada je knjiga izašla. Ostavljena da se pobrine za sebe i svoje dvoje male djece dok je suprug Bert ostavlja zbog druge žene, Mildred proguta svoj velik ponos i prezir najstarije kćeri Vede te prihvaća posao konobarice u restoranu. Uz snažnu radnu etiku i talent za pečenje kolača, Mildred se odlučuje i sama otvoriti restoran. Usput pronalazi ljubav u šarmantnom, bogatom besposličaru Montyju Beragonu. Poslije Mildred potiče Vedu da slijedi svoj san o uspjehu i društvenom položaju, no ponašanje njezine kćeri njihov odnos učini burnim, te se malo vole, malo mrze. Rivalstvo se dodatno zamrsi prijetnjom Mildredinom poslu i kulminira šokantnom izdajom. S godinama, Mildred pronalazi snagu da nastavi dalje.

U seriji također glume i Guy Pearce (Kraljev govor, LA povjerljivo, Priscilla, kraljica pustinje, Narednik James), Evan Rachel Wood (Trinaest, Hrvač, Na drugoj strani svijeta), Melissa Leo (nominirana za Zlatni globus u filmu Boksač, 21 gram, Hide and Seek, Treme), James LeGros (Zodijak, Državni neprijatelj, Život u zaboravu) i Brían F. O'Byrne (Djevojka od milijun dolara, Before the Devil Knows You're Dead, Bug). Sporedne uloge tumače Mare Winningham, Morgan Turner i Hope Davis.

Iako se radnja odvija u Kaliforniji, serija Mildred Pierce snimana je u New Yorku, u dijelu naselja Merrick, koje arhitektonski odgovara tome vremenu (doista, kuće u naselju građene su kako bi privukle holivudske talente na Istočnu obalu).


Komentari (0)

Foto