Postani čovjek (2005)

VA, VIS ET DEVIENS / LIVE AND BECOME (Originalni naziv)

drama

Osobna drama dječaka, izbjeglice iz Etiopije koji se u novom okruženju nađe potpuno sam

 
Režija: Radu Mihaileanu
Scenarij: Radu Mihaileanu, Alain-Michel Blanc
Uloge: Yael Abecasssis, Roschdy Zem, Moshe Agazai, Moshe Abebe, Yitzhak Edgar, ...

Filmografija

"Va, vis et deviens", potresna je drama nastala na temelju stvarnih događaja iz ne tako davne 1984. kada je izraelska tajna služba zrakoplovima prebacila iz Sudana u Izrael 8000 Etiopljana židovske vjere. Susret sa zemljom koju su znali samo iz molitvi i svetih knjiga, bio je za sve njih traumatičan. S jedne strane, pobjegli su od gladi i izravne životne pogibelji, no s druge, suočili su se ljudima koji su im trebali biti braća a razlikovali su se od njih po svemu. Od boje kože do svakodnevnih navika i običaja.

Planom koji su inicirale Sjedinjene Države, Izrael je odlučio pomoći svojim sunarodnjacima koji su pobjegli od rata iz Etiopije u Sudan i nalaze se u izbjegličkim taborima. Velika humanitarna operacija koju je vodila izraelska tajna služba Mossad pod kodnim imenom Mojsije značila je prebacivanje 8000 tamnoputih Židova, Felashesa, u obećanu zemlju. Među izbjeglicama se našao i devetogodišnji kršćanin kojega je umjesto svojega umrloga sina u sigurnost nove domovine povela nesretna Židovka. Ubrzo i ona umre te dječak ostaje sam sve dok ga ne posvoji liberalna francuska sefardska obitelj. Iako prihvaćen s ljubavlju, dječak odrasta u neprestanom sukobu sa samim sobom, sjećanjem na svoju pravu majku i njezinu kršćansku vjeru...

Francuski scenarist i redatelj Radu Mihaleanu, i sam Židov podrijetlom iz Rumunjske, u prvi je plan izdvojio osobnu dramu dječaka koji se u novome okruženju našao potpuno sam.


Komentari (0)

Foto