Chatova zemlja (1972)

CHATO'S LAND (Originalni naziv)

vestern

Nakon ubojstva šerifa u samoobrani za poluindijancem kreće potjera koju vodi ratni veteran

 
Režija: Michael Winner
Scenarij: Gerald Wilson
Uloge: Charles Bronson, Jack Palance, James Whitmore, Simon Oakland, Ralph Waite...

Filmografija

Vestern "Chatova zemlja" prvi je od šest zajedničkih filmova legendarnog glumca C. Bronsona i britanskog redatelja Michaela Winnera, koji se u međuvremenu prekvalificirao u gastronomskog recenzenta. Poput njihovih glasovitih zajedničkih filmova "Plaćeni ubojica" i "Posmrtna želja", "Chatova zemlja" je uzbudljiv, narativno precizan i žestok film u kojem Bronson svoju ulogu ostvaruje uz minimum riječi. Snimljen u doba kritičkog preispitivanja prošlosti i sadašnjosti, Winnerov vestern obiluje revizionističkim tonovima a nemali broj kritičara opisao ga je kao alegoriju na Vijetnamski rat.

Poluindijanac Chato (C. Bronson) ispija mirno piće u baru, dok ga ne spazi šerif i zaprijeti da će ga ubiti ukoliko ne ode. Šerif doista pokuša ubiti Chata, međutim Chato je bio brži. Ubrzo nakon toga veteran Građanskog rata Quincey (J. Palance) okuplja skupinu koja kreće u potjeru za Chatom, s namjerom da ga objese. Ubrzo se ispostavi da nisu oni ti koji love bjegunca, već Chato zapravo lovi njih...

Osim Bronsona, izvrsne uloge ostvarili su i svi epizodisti, no osobito vrijedi istaknuti legendarnog negativca iz filma "Shane" Jacka Palancea, u ulozi neobičnog vojnog veterana.


Komentari (0)

Foto