Obračun na Crvenoj rijeci (1954)

SIEGE AT RED RIVER (Originalni naziv)

vestern

Dvojica špijuna Konfederacije pokušavaju zarobljeno automatsko oružje prevesti na Jug

 
Režija: Rudolph Maté
Scenarij: Sydney Boehm, J. Robert Bren
Uloge: Van Johnson, Joanne Dru, Richard Boone, Milburn Stone, Jeff Morrow, ...

Filmografija

Klasični vestern "Obračun na crvenoj rijeci" majstorsko je djelo iz zlatnog razdoblja žanra i američkog filma uopće, pedesetih godina. Najveće zasluge za to ima redatelj Rudolph Mate (D.O.A.-Mrtav pri dolasku), zanatlija s osobitim smislom za fotografiju, zbog čega se ovaj film može pohvaliti uistinu spektakularnim i divnim prizorima u eksterijeru. Ništa čudno, imamo li u vidu da je prije redateljske karijere Mate bio briljantan snimatelj, potpisavši prije odlaska u Hollywood remek-djela Carla T. Dreyera "Vampir" i "Stradanje Ivana Orleanske".

Amerika, godine 1864. U tijeku je Građanski rat. James Farraday (V. Johnson) i Benjy Thompson (M. Stone) glume putujuće trgovce lijekovima no zapravo su špijuni Konfederacije. Naime, vojska Unije pokušala je transportirati na prvu liniju najnovije spektakularno oružje - automatsku pušku Gatling. Farraday i Thompson organizirali su prepad i domogli se oružja i sad ga pokušavaju odvesti na Jug...

Od glumaca treba istaknuti V. Johnsona, inače češćeg u musicalima i komedijama, i briljantnog karakternog epizodista R. Boonea (Čovjek iz Arizone, Pucač, Rio Conchos).


Komentari (1)

Foto