Vožnja (2011)

Drive (Originalni naziv)

akcija drama kriminalistički

Kaskader i profesionalni vozač je uvučen u prljavu igru

 
Režija: Nicolas Winding Refn
Scenarij: Hossein Amini
Uloge: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Christina Hendricks, Ron Perlman

Filmografija

Film je prikazan u službenoj konkurenciji Canneskog Filmskog Festivala, a mladi redatelj Nicolas Winding Refn dobio je Zlatnu palmu za najbolju režiju. Screen Daily okarakterizirao je film kao „super stilizirani i super nasilni veličanstveni homage američkim kriminalističkim filmovima sedamdesetih i osamdestih koji neodoljivo podsjeća na filmove Charlesa Bronsona“.

Ovo je priča o vrhunskom vozaču, hollywoodskom kaskaderu (Ryan Gosling, Blue Valentine), usamljeniku po prirodi koji dodatno zarađuje kao vozač za bijeg, odrađujući prljave poslove za kriminalno podzemlje. Nakon što pristaje pomoći bivšem zatvoreniku i dečku svoje prelijepe susjede (Carey Mulligan, An Education) u poslu koji pođe opasno naopako i sam se nađe na meti nekih od najopasnijih ljudi Los Angelesa. Jedini način na koji može preživjeti je raditi ono što najbolje zna: voziti.

Britanski list The Guardian opisao je film kao „jedan od stilski najrafiniranijih američkih filmova godine“, a Peter Travers, ugledni filmski kritičar časopisa Rolling Stone, napisao je da Gosling „rastura u ulozi kao tihi, stoički lik koji zrači tajanstvenošću“, te opisao redatelja Nicolasa Windinga Refna kao „virtuoza“.


Komentari (14)

Foto