nedjelja, 07.06.2020 01:00

Tajna u njihovim očima (2010)

El Secreto De Sus Ojos (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Umirovljeni pravnik otkopava davno zaboravljenu tajnu iz prošlosti

 
Režija: Juan José Campanella
Scenarij: Eduardo Sacheri, Juan José Campanella
Uloge: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago, Carla Quevedo, Bárbara Palladino

Filmografija

Oscarom nagrađena argentinska drama o umirovljenome pravnom savjetniku koji piše roman da bi stavio točku na jedan neriješeni slučaj ubojstva i na neuzvraćenu ljubav koji ga oboje već desetljećima opsjedaju.

Argentinac Benjamín Espósito (R. Darín) cijeli je život proveo radeći na sudu. Nakon odlaska u mirovinu odluči napisati roman u kojemu kani rezimirati neke najvažnije događaje iz svojega radnog vijeka. U to je uključio nikad riješen zločin silovanja i ubojstva lijepe djevojke iz davne 1974., u čiju je istragu i sam bio uključen. Kako roman napreduje autor, uz mnoštvo detalja, počne otkrivati mogući trag ubojice, identifikacijom jednoga čovjeka preko fotografije. Vjerojatno je riječ o izvjesnom Gómezu (J. Godino), čovjeku koji je baš trenutno u Buenos Airesu...

El Secreto de sus Ojos odlična je drama s elementima krimića i sudske drame. Film je, uz mnogo drugih nagrada, osvojio Oscara za najbolji strani film. To je adaptacija romana Pitanje u njihovim očima argentinskog književnika Eduarda Sacherija, hvaljena zbog vrlo dobrog ocrtavanja argentinske političke situacije sedamdesetih godina. Odlično ukomponirane privatne priče kroz sudsku istragu, izvrsnih dijaloga i glumačkih interpretacija (osobito je sjajan u Argentini poznati glumac Ricardo Darín, kojeg su naši gledatelji imali priliku vidjeti u filmu Devet kraljica), film intrigira i potiče na razmišljanje. Po svojim kvalitetama jedan je od najboljih filmova iz 2009.


Komentari (0)

Foto