utorak, 02.07.2024 14:00

Victor Hugo (2018)

Victor Hugo, ennemi d'État (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Nakon što ne dobije mjesto u vladi, Victor Hugo odluči narodu dati glas

Povijesna drama. Pariz, 1848. Victor Hugo, 46-godišnjak, već je slavan, ali nije objavio ništa od smrti svoje kćeri Léopoldine, pet godina prije. Život velikana koji se sprema dovršiti svoju društvenu fresku, Jadnike, rastrgan je između obitelji i dviju ljubavnica, Juliette Drouet i mlađe Léonie d'Aunet. Kada izbije Revolucija i bude proglašena Republika, Hugo podržava vjetar emancipacije, ali strahuje da će bujanje socijalizma dovesti do kaosa. Postaje zastupnik na strani rojalista. Kako bi stekao što više utjecaja, sa svoja dva sina pokreće novine i ubrzo se oduševi čovjekom koji će postati prvi predsjednik Republike, Louisom Napoleonom Bonaparteom...
 
Režija:
Scenarij:
Uloge: Yannick Choirat, Isabelle Carré, Erika Sainte, Nade Dieu

Filmografija

Godina je 1848. Pariz je pod opsadom. Victor Hugo je rastrgan između svoje obitelji, ljubavnica i političkih previranja i konačno je dovršio svoj klasični roman "Jadnici".

Iako je Hugo potvrđeni rojalista, on podržava Republiku, a Louis Napoléon Bonaparte, koji bi uskoro trebao postati predsjednik, uvjeren je da će pokrenuti društvene reforme. Ali kad se formira nova vlada i Hugo ne dobije mjesto u njoj, on shvaća da je iskorišten. Bijesan na prijevaru, on i njegovi sinovi pokreću dnevne novine kako bi narodu dao glas. Situacija nije manje kaotična ni na privatnom polju: žonglira ljubavnim životom između dviju ljubavnica i svoje supruge i majke svoje djece. Kad Napoleon učvrsti vlast i njegovi sinovi budu zatvoreni zbog pobune, Hugo insistira na tome da njegova supruga i kći napuste Pariz, gdje on ostane, posvetivši se svim srcem otporu. Otvoreno osuđujući represiju, proglašen je neprijateljem države i mora se suočiti sa sramotom i progonstvom.

Komentari (0)

Foto