ponedjeljak, 06.07.2020 23:30

Krvavo prijestolje (1957)

THORNE OF BLOOD / KUMONOSU JO (Originalni naziv)

akcija drama

Adaptacija Shakespearevog "Macbetha“ prilagođena atmosferi srednjevijekovnog Japana

 
Režija: Akira Kurosawa
Scenarij: Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni, ...
Uloge: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Isuzu Yamada, Akira Kubo, ...

Filmografija

Poslije velike vojne pobjede gospodari Washizu (Toshirô Mifune) i Miki (Akira Kubo) su se izgubili u gustoj šumi. Tamo sretnu tajanstvenu staricu koja proriče velike podvige za Washizua i još veće uspjehe za Mikijeve nasljednike. Kada izađu iz šume Car ih obojicu odmah unaprijedi. Ohrabren od svoje ambiciozne žene, Washizu kuje zavjeru kojom bi se proročanstvo do kraja ispunilo. Pa i po cijenu da ubije Cara. Film "Krvavo prijestolje“ je u Veneciji bio u konkurenciji za Zlatnog lava.

U feudalnom Japanu ratnici Washizu (T. Mifune) i Miki (M. Chiaki) prilikom povratka s jednog zadatka u šumi ugledaju vješticu koja im prorekne da će Washizu uskoro postati vladar, no samo do trenutka kada će šuma prohodati, na što će Mikijev sin preuzeti vlast. Nakon što ih vladar nagradi za dobro obavljen posao dodijelivši im viši čin, Asaji (I. Yamada), Washizuova supruga, počne uvjeravati supruga da je isključivo on zaslužan za obavljeno, te da bezuvjetno zaslužuje vlast. Washizu, željan slave, ubije vladara i dočepa se prijestolja. U strahu od Mikija, Washizu smakne i njega. Međutim, Mikijev sin (A. Kubo) je pobjegao i on odluči poduzeti sve ne bi li uklonio opasnoga konkurenta...
Krvavo prijestolje remek-djelo je jednoga od najvećih japanskih filmaša svih vremena, slavnoga Akire Kurosawe (Sedam Samuraja, Rashomon). Riječ je o iznimno uspjeloj, iako slobodnoj, adaptaciji glasovite tragedije Macbeth Williama Shakespearea (prema riječima Harolda Blooma, najuspjelijoj adaptaciji ikada snimljenoj). Priča, smještena u feudalni Japan, prikazuje zastrašujući slučaj slavohlepna ratnika koji je u stanju poduzeti sve ne bi li se domogao vlasti. Izvanredno snimljen (eksterijeri su uglavnom snimljeni u podnožju planine Fuji), ekspresivne glume koja vuče korijene iz japanskog klasičnog kazališta i sjajnoga ritma, film je japanski klasik, koji ne prestaje oduševljavati obožavatelje filma diljem svijeta.

Komentari (1)

Foto