Pasqualino ljepotan (1975)

PASQUALINO SETTEBELLEZZE / SEVEN BEAUTIES (Originalni naziv)

komedija

Luckaste dogodovštine spretnog i lukavog napuljskog probisvijeta

 
Režija: Lina Wertmüller
Scenarij: Lina Wertmüller
Uloge: Giancarlo Giannini, Fernardo Rey, Shirley Stoler, Elena Fiore, Piero di Iorio

Filmografija

Pasqualino Settebellezze zabavna je crnohumorna komedija u stilu talijanskih sedamdesetih, koja na duhovit i nimalo uvredljiv način prikazuje luckaste dogodovštine lukavog malog talijanskog čovjeka koji, zahvaljujući spretnosti i prijevarama, uspijeva preživjeti čak i njemački koncentracijski logor.

Nešto uoči Drugog svjetskog rata napuljski probisvijet i u duši kukavica Pasqualino (G. Giannini) uistinu vodi nesvakidašnji život: podrijetlom iz skromne obitelji, koju čine roditelji i sedam neatraktivnih sestara, on slučajno ubije ljubavnika sestre koja je na rubu prostitucije, te završi u zatvoru osuđen na dvanaestogodišnju kaznu. Ne bi li pobjegao, odluči se dragovoljno prijaviti u rat. Mobiliziran, zajedno s prijateljem Francescom (P. di Iorio) završi na ruskom frontu. Iznenada, Nijemci ih zarobe i deportiraju u koncentracijski logor, u kojemu Pasqualino, da preživi, smišlja svakakve načine da si dobavi ono osnovno za život. U logoru postoji omražena osoba, debela zapovjednica (S. Stoler) koja bi mogla biti vrlo opasna, no tko zna: možda bi Pasqalino, da postane njezin ljubavnik, mogao izvući živu glavu...

Po tematici dodiran s popularnom komedijom s kraja devedesetih, Život je lijep, ovaj bi se film mogao opisati kao njezin žešći, no opet na svoj način suptilni prethodnik. Smiješno režirani akcijski prizori, groteskni likovi i izvrsna gluma (osobito Giancarlo Giannini u naslovnoj ulozi, koji je za ovu ulogu umalo osvojio Oscara) veliki su aduti ove komedije.

Film je režirala talijanska redateljica švicarskog podrijetla Lina Wertmueller, koja je također bila nominirana za nagradu Oscar, čime je postala prva žena nominirana za tu nagradu u kategoriji režije.


Komentari (0)

Foto