Smrtonosna potraga (1978)

GREY LADY DOWN (Originalni naziv)

triler drama film katastrofe

Spasilački tim pokušava spasiti zatočenu posadu iz potonule nuklearne podmornice

 
Režija: David Greene
Scenarij: David Lavallee, Frank P. Rosenberg
Uloge: Charlton Heston, David Carradine, Stacy Keach, Ned Beatty, ...

Filmografija

Film je nastao prema romanu Davida Lavalleea “Event 1000” kada su još bila svježa sjećanja na američku podmornicu U.S.S. Thresher, koja je 1963. potonula prilikom vježbe zaranjanja i u smrt povela svih 129 članova posade. Mnoge situacije koje su se stvarno dogodile tijekom tragedije iskorištene su u konstrukciji scenarija za ovaj, jedan od boljih filmova katastrofe koji su se redali u 70-ima. Za razliku od većine filmova iz žanra, “Smrtonosna potraga” ima kvalitetu i uvjerljivost.

Američka nuklearna podmornica se prilikom izranjanja sudari s norveškim teretnim brdom i počne tonuti. Kapetan Paul Blanchard (Charlton Heston) uspije poslati poziv u pomoć, ali podmornica se sunovrati u veliku dubinu i klasični oblici spašavanja ne dolaze u obzir. Povrh svega, otvor za nužni izlaz zatvoren je grebenom koji se urušio zbog potresa pod morem. Usprkos obećanju posadi da će spašavanje biti uspješno obavljeno, kapetan Bennet (Stacy Keach), koji koordinira akcijom s obale,  upozori Blanchardovu suprugu neka se pripremi na najgore. Međutim, kapetan Gates (David Carradine), koji radi na eksperimentalnoj podmornici, možda ima rješenje…

Čitavoj drami pomogle su i odlične role glavnih glumaca, prvenstveno Charltona Hestona, ali i Stacyja Keacha i Davida Carradina, koji je dokazao da se odlično snalazi i u dramskih ulogama nakon godina koje je proveo glumeći u kung-fu filmovima. Malu ulogu ima i Christopher Reeve, ali mu je ovo pojavljivanje pomoglo da dobije ulogu Supermana.


Komentari (0)

Foto