Tri kraljevstva: Zmajevo uskrsnuće (2008)

SAAM GWOK DZI GIN LUNG SE GAP / THREE KINGDOMS (Originalni naziv)

akcija ratni povijesni

Povijesni spektakl o stvaranju triju kineskih kraljevstva u režiji Daniela Leea

 
Režija: Daniel Lee
Scenarij: Daniel Lee, Guanzhong Luo
Uloge: Andy Lau, Sammo Hung Kam-Bo, Maggie Q, Vaness Wu, Andy On, Lung Ti, ...

Filmografija

U državi podijeljenoj ratom, običan, skroman čovek osjetiti će potrebu napraviti nešto više za svoju zemlju. Nošen na krilima hrabrosti i ljubavi prema domovini, Zhao Zilong (Andy Lau), glavni junak napraviti sve što je potrebno kako bi pobijedio zle gospodare rata.Period "Tri kraljevstva" je naziv za period kineske povijesti nakon kolapsa dinastije Han, odnosno, početak višestoljetnog doba političke nestabilnosti i razjedinjenosti poznatog kao Šest dinastija.

Kina 228. godine nove ere, nakon sumraka dinastije Han zemlja je razdirana stalnim ratovima u kjoima sudjeluju tri kraljevstva koja se bore za nadmoć. Među vojnicima kralja Liu Beija (Hua Yueh), jednog od vođa dvaju južnih kraljevstava, je i Zhao Zilong (Andy Lau), skroman čovjek iz provincije koji će se ubrzo sprijateljiti s kolegom vojnikom Luo Ping-anom (Sammo Hung Kam-Bo). Sudjelujući u borbama protiv brojnošću i oružjem nadmoćne vojske samoproglašenog premijera Cao Caoa (Damian Lau), a pod vodstvom mudrog i smirenog stratega Zhugea Lianga (Cunxin Pu), Zhao će se vrlo brzo pokazati hrabrim i sposobnim borcem, te će započeti njegovo napredovanje u vojnoj hijerarhiji. Kad postane jedan od Pet tigrovih generala, zajedno s Guan Yuom (Lung Ti), Zhangom Feijem (Chen Zhi Hui), Ma Chaom (Menghe Wuliji) i Huangom Zhongom (Wang Hongtao), Zhao će vojsku povesti i u borbu protiv postrojbi svoje posvojene kćeri Cao Ying (Maggie Q)...

Slično godinu poslije snimljenom povijesnom ratnom epu "Crvena stijena" glasovitog Johna Wooa, i film redatelja Daniela Leeja temelji se na istinitim događajima iz prve polovice trećeg stoljeća, iz razdoblja nakon dinastije Han, u vrijeme Triju kraljevstava. Dok se John Woo usredotočio na znamenitu bitku kod Crvene stijene, ratnog okršaja iz 208. godine, priča ovog filma zbiva se 20 godina poslije, a površno se temelji na klasičnom romanu "Romance of the Three Kingdoms" autora Guanzhonga Luoa iz 14. stoljeća. Riječ je o jednom od najvažnijih proznih ostvarenja u povijesti kineske književnosti. Ima znatnih preinaka romanesknog predloška, pa su u film tako uvedeni u romanu nepostojeći likovi naratora i starijeg vojnika Luo Ping-ana. U svakom slučaju, posrijedi je raskošno producirano i sigurno režirano djelo epskog zamaha, koje obiluje uzbudljivim i stiliziranim akcijskim sekvencama, ali i intrigantnim dramama slikovitih likova. Godine 2009. film je bio nominiran za četiri hongkonške filmske nagrade, a ovjenčan je i Azijskom filmskom nagradom za najbolji produkcijski dizajn.


Komentari (0)

Foto