39 stepenica (1935)

The 39 Steps (Originalni naziv)

triler

Nedužni muškarac optužen za ubojstvo bježeći od horde špijuna mora dokazati svoju nevinost

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Charles Bennett, John Buchan
Uloge: Robert Donat, Madeleine Carroll, Godfrey Tearle, Lucie Mannheim, ...

Filmografija

Utemeljen na istoimenom romanu pisca Johna Buchana (koji je u međuvremenu doživio još tri ekranizacije), film iznosi napetu priču o došljaku u Englesku slučajno optuženom za ubojstvo (a što je jedna od najčešćih tema redateljevih filmova) čiji se bijeg pretvori u sustavno raskrinkavanje tajne špijunske organizacije.

London, tridesete godine. Prilikom predstave u kojoj Čovjek-sveznalica (W. Watson) demonstrira svoju točku pogađanja, Kanađanin Hannay (R. Donat) koji se slučajno zatekao u kazalištu svjedok je ubojstva. Nabasavši na tajanstvenu ženu koja mu ponudi skrovište, on saznaje da je progoni špijunska organizacija, u kojoj su uvjereni da je i sam Hannay za njih opasan čovjek. Tijekom noći i žena je ubijena. Hannayju sada nema druge nego bježati ne bi li se spasio, ali svjestan opasnosti koju nosi organizacija, on ih mora pokušati spriječiti da se domognu važnih podataka i počine još više ubojstava. Hannay krene put Škotske, stalno se skrivajući i pokušavajući pronaći sklonište...

"39 stepenica" kultni je triler slavnoga britansko-američkoga redatelja Alfreda Hitchcocka (Ptice, Psiho, Sjever-sjeverozapad) i jedno od najboljih redateljevih ostvarenja iz njegovog ranog, britanskog perioda.

Uz sjajnu priču, film plijeni i originalnim likovima (naročito likom Čovjeka-sveznalice kojega vlastiti talent stoji života) te preciznim scenarijem i režijom. U glavnim ulogama nastupaju stari glumci Robert Donat, Madeleine Carroll i dr.


Komentari (0)

Foto