Mulan (2009)

Hua Mulan (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Epska priča o mladoj kineskinji, legendarnoj ratnici koja odluči umjesto oca krenuti u boj

 
Režija: Jingle Ma, Wei Dong
Scenarij: Ting Zhang
Uloge: Wei Zhao, Jaycee Chan, Rongguang Yu, Kun Chen, Jiao Xu, Jun Hu, Vitas, ...

Filmografija

Filmska adaptacija legende odlikuje se razmjerno raskošnom produkcijom, emotivnošću i zanimljivim romantičnim podzapletom te nastupima glumačke postave predvođene poznatom Wei Zhao (Šaolinski nogomet, Ratnici neba i zemlje) i markantnim Kun Chenom (Leteći mačevi Zmajevih vrata).

Kina, 5. stoljeće. Djevojčica Hua Mulan (Jiao Xu) neustrašiva je klinka koja odrasta uz samohranog oca Hua Hua (Rongguang Yu), pod čijim utjecajem počinje izučavati borbene vještine i vojnu strategiju. Kad stasa u okretnu djevojku i majstoricu borilačkih vještina, Mulan (Wei Zhao) će se suočiti s izuzetno teškim izazovima. Nakon što zbog napada Huna vlasti unovače muškarce iz svih obitelji, Mulan odluči svog starog oca spriječiti u odlasku u rat. Stoga ga ona uspava, preruši se u muškarca i umjesto oca pridruži se vojsci. Ubrzo nakon novačenja njezine će borbene sposobnosti privući pozornost hrabrog Wentaija (Kun Chen), zamjenika zapovjednika njezine postrojbe. A kad se jednog dana Mulan odluči okupati na izvoru, Wentai će otkriti njezinu tajnu...
Godine 2010. nominirana za tri hongkonške filmske nagrade, dinamična i uzbudljiva akcijska romantična drama redatelja Jinglea Maa, cijenjenog snimatelja i čestog suradnika Jackieja Chana, i debitanta Weija Donga, atraktivna je ekranizacija legende o neustrašivoj ratnici Mulan. Legenda koja je 1998. s uspjehom obrađena i u Disneyevom crtiću, prvi se put spominje u "Baladi o Mulan", a govori o hrabroj djevojci koja je u vojsci zauzela mjesto svog starog oca, te koja se tijekom 12 godina sudjelovanja u borbama dokazala kao časna i ponosna ratnica, da bi se naposljetku odlučila bez ikakvih nagrada povući u mirovinu i vratiti u rodni grad. Povijesni izvori o Mulan nisu sasvim precizni, a najstariji zapisi legendu smještaju u vrijeme Sjeverne Wei dinastije, koje je trajalo od 386. do 534. godine.

Komentari (1)

Foto