Na ovome svijetu (2002)

IN THIS WORLD (Originalni naziv)

dokumentarni

Dvojica Afganistanaca želeći pobjeći iz izbjegličkog kampa završe izgubljeni u Europi

 
Režija: Michael Winterbottom
Scenarij: Tony Grisoni
Uloge: Jamal Udin Torabi, Enayatullah, Imran Paracha, Hiddayatullah, Jamau, ...

Filmografija

"In this World" potresan je i dojmljiv film poznatoga britanskoga redatelja Michaela Winterbottoma (našim gledateljima najpoznatijega po filmu Dobrodošli u Sarajevo). Riječ je o poludokumentarcu koji priča tešku i napetu priču o dvojici Afganistanaca koji, želeći pod svaku cijenu pobjeći iz izbjegličkog kampa, završe izgubljeni u Europi. Uz vjernu sliku neugodna, tajna putovanja, ironično prevaljena "puta svile" od Pakistana do Londona, film zorno dočarava užas i tugu ilegalnog putovanja.

U veljači 2002. u izbjegličkom kampu Shamshatoo na sjeveru Pakistana smješteno je 53.000 izbjeglica iz Afganistana, koji od 1979. godine, od sovjetske okupacije, žive u neljudskim uvjetima. Obitelj Afganistanca Enayata (Enayatullah) i njegova rođaka Jamala (J. Udin Torabi) odluči poslati ih u London da započnu novi život. Treba ih prokrijumčariti kroz Iran do Italije, pa zatim u London, skrivene u velikim kontejnerima koje prevoze kamioni. Tako se Jamal i Enayat nađu zatvoreni s nepoznatim sunarodnjacima na putu u London...

Iako nije zaradio mnogo u kinu, kritičari su ga prilično hvalili. Osvojio je Zlatnog medvjeda u Berlinu, uz brojne druge nagrade.


Komentari (0)

Foto