Jedan dan (2011)

One Day (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o odrastanju, životnim izazovima i ljubavima dvoje mladih ljudi

 
Režija: Lone Scherfig
Scenarij: David Nicholls
Uloge: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Tom Mission, Jodie Whittaker, Tim Key, ...

Filmografija

Intrigantna i emotivna romantična drama s popularnom A. Hathaway (Planina Brokeback, Vrag nosi Pradu, Vitez tame: Povratak) u glavnoj ulozi, uspjela je adaptacija istoimenog bestselera britanskog pisca i scenarista Davida Nichollsa (Simpatico, Velika iščekivanja, TV serija "Tess iz porodice D´Urberville").

Na dan svoje mature na sveučilištu u Edinburghu 15. srpnja 1988. godine Emma Morley (A. Hathaway) upozna svog vršnjaka Dextera Mayhewa (J. Sturgess). Iako noć provedu zajedno, Emma i Dexter odluče ostati samo prijatelji, ne znajući da će tijekom sljedeća dva desetljeća njihovi životi krenuti u različitim smjerovima, te da će se kroz to razdoblje na datum kad su se upoznali ponekad i sretati. Sljedeće godine 15. srpnja Emma radi kao konobarica u meksičkom restoranu u Londonu, a Dexter putuje svijetom vrijeme provodeći u opijanjima i površnim vezama s djevojkama. Dok on postaje uspješan voditelj kasnonoćnog TV showa, Emma počinje karijeru školske učiteljice te se zbližava sa simpatičnim Ianom (R. Spall), komičarom kojeg ne smatra duhovitim. Tijekom sljedećih godina Dexter će se suočiti s teškom bolešću svoje majke Alison (P. Clarkson), te s činjenicom da se ni njoj ni njegovom ocu Stevenu (K. Stott) ne sviđa razvoj sinove karijere. A kad shvati da ju veza s Ianom sve više guši, Emma će se ponovno naći s Dexterom. No njihov susret neće biti nimalo ugodan...
Riječ je o zasad posljednjem ostvarenju ugledne i nagrađivane danske redateljice Lone Scherfig, autorice berlinskim Srebrnim medvjedom ovjenčane i prema pravilima Dogme 95 realizirane romantične drame "Talijanski za početnike", te hita "Sve o jednoj djevojci", nastup u kojem je Carey Mulligan donio nominaciju za Oscara. I ovaj je film pedantno i prilično sugestivno režirana, odlično glumljena te naglašeno atmosferična priča o odrastanju i sazrijevanju, o suočavanju sa životnim izazovima i porazima, o (ne)mogućoj ljubavi i prolaznosti života te o složenim obiteljskim i međuljudskim odnosima kroz koje se profiliraju slojeviti i međusobno oprečni karakteri protagonista. Partner A. Hathaway je izvrsni J. Sturgess (21, Atlas oblaka), a u sporednim ulogama nastupaju R. Spall (Prometej, Pijev život) te sjajni karakterni glumci P. Clarkson (Zelena milja, Otok Shutter) i K. Stott (Kralj Arthur, Hobit: Neočekivano putovanje). Efektnoj ugođajnosti cjeline pridonose i dojmljiva fotografija koju potpisuje Benoît Delhomme (1408, Dječak u prugastoj pidžami), te izvrsna glazba oskarovke Rachel Portman (Emma, Kućna pravila, Čokolada).

Komentari (3)

Foto