John Lennon: Dečko koji ne obećava (2009)

NOWHERE BOY (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Pogled na ključne godine odrastanja Johna Lennona

 
Režija: Sam Taylor-Johnson
Scenarij: Matt Greenhalgh
Uloge: Aaron Taylor-Johnson, Kristin Scott Thomas, David Threlfall, Josh Bolt, ...

Filmografija

Po prvi se put na platnu oslikavaju događaji i osobne okolnosti koji su doveli do formiranja "Beatlesa" – kao i skrivena obiteljska previranja koja su oblikovala kreativne i inspirativne kvalitete Johna Lennona. Te kvalitete imale su revolucionaran utjecaj na svijet tijekom njegovih kratkih 40 godina života - a nastavljaju imati golem utjecaj i 30 godina nakon njegove smrti.

Mladi John Lennon (A. Taylor-Johnson) senzibilan je i pomalo nemiran 15-godišnjak koji 1955. godine u Liverpoolu živi sa svojom brižnom i povučenom tetom Mimi (K. Scott Thomas). John je tinejdžer buntovna duha koji mašta o odlasku iz Liverpoola, odnosno o bijegu od obiteljskog života i jednolične svakodnevice u društvu obilježenom malograđanskim mentalitetom. Smirena i samozatajna teta Mimi je skrb o Johnu preuzela nakon što je njegova biološka majka Julia (A-M. Duff) sina odlučila napustiti još dok je bio dijete. No kad se jednog dana Julia neočekivano vrati, ona i Mimi sukobit će se oko Johna, a na vidjelo će početi izlaziti neugodne obiteljske tajne. John će istodobno mogućnost bijega pronaći u rock´n´rollu, žestokoj novoj glazbi pristigloj iz Amerike. A kad odluči utemeljiti sastav koji će se u budućnosti prometnuti u legendarne Beatlese, John će srodnu dušu i najbližeg suradnika pronaći u tinejdžeru Paulu McCartneyu (T. Brodie-Sangster). Ipak, život će mu ubrzo dodatno promijeniti i usmjeriti obiteljska tragedija.

Vrlo zanimljiva i izuzetno intrigantna biografska glazbena drama "John Lennon: Dečko koji ne obećava", 2010. nominirana za prestižnu nagradu BAFTA u četiri kategorije, debitantski je dugometražni redateljski projekt darovite Sam Taylor-Johnson. Pored nominacija u kategorijama najboljeg filma i dviju najuspjelijih sporednih ženskih uloga, nominaciju za najbolju debitanticu osvojila je i S. Taylor-Johnson, ugledna britanska konceptualna umjetnica i fotografkinja. Ona je senzibilna, promišljena i zrela filmašica koja je prethodna iskustva osim režiranjem kratkih filmova "Misfit" i "Love You More", stjecala i radom na segmentu omnibusa "Destricted" koji je kreirala među ostalim i s Marinom Abramović, Larryjem Clarkom i Gasparom Noéom. Pokušavajući proniknuti u kompleksnu osobnost slavnog glazbenika čije su rano djetinjstvo i mladost obilježile osobne drame i obiteljske tragedije, redateljica sa scenaristom Mattom Greenhalghom, potpisnikom predloška za nagrađivano žanrovski srodno ostvarenje "Kontrola" Antona Corbijna, kreira vrlo atmosferično, stilizirano, vizualno dojmljivo i sugestivno režirano ostvarenje koje uspješno eksploatira konvencije biografskih filmova i koje nose izvrsne glumačke interpretacije. U naslovnoj ulozi nastupa A. Taylor-Johnson (Iluzionist, Ana Karenjina"), daroviti mladi glumac koji se ponajviše afirmirao rolom u hitu "Kick-Ass", a njegove su partnerice K. Scott Thomas (Engleski pacijent, Gosford Park) i A-M. Duff (Sestre Marije Magdalene, Bilješke o jednom skandalu). Izdvojiti vrijedi i impresivnu fotografiju dva puta za Oscara nominiranog Seamusa McGarveya (Sati, Okajanje), kao i odličnu glazbu Alison Goldfrapp i Willa Gregoryja (Moje ljeto ljubavi).


Komentari (0)

Foto