Katastrofa (2005)

HAVOC (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Dvije neodgovorne i obijesne tinejdžerice se uvuku u mračan svijet kriminala i droge

 
Režija: Barbara Kopple
Scenarij: Stephen Gaghan, Jessica Kaplan
Uloge: Anne Hathaway, Bijou Phillips, Freddy Rodríguez, Mike Vogel, Shiri Appleby...

Filmografija

Tematski intrigantna, uznemirujuća, atmosferična i opora tinejdžerska romantična drama "Katastrofa" snimljena je prema scenariju cijenjenog oskarovca Stephena Gaghana (Ratna pravila, Alamo, serije Njujorški plavci, Pravda za sve), angažiranog filmaša najpoznatijeg po scenarističkim predlošcima za Oscarima ovjenčanu dramu "Traffic" Stevena Soderbergha i za svoj drugi redateljski projekt "Syriana".

Premda potječe iz dobrostojeće obitelji, privlačna tinejdžerica Allison Lang (A. Hathaway) nesretna je i osamljena djevojka nezadovoljna ispraznim životom i hladnoćom svojih roditelja, oca Stuarta (M. Biehn) i majke Joanne (L. San Giacomo).
Potpuno se otrgnuvši roditeljskom nadzoru, Allison svo slobodno vrijeme provodi u društvu sebi sličnih vršnjaka, među kojima su i njezin dečko Toby (M. Vogel), najbolja prijateljica Emily (B. Phillips) i video-kamerom opremljeni Eric (M. O´Leary), s kojima neobuzdano eksperimentira s alkoholom i drogama.
Jedne večeri, željni uzbuđenja i otkrivanja mračnog naličja života na ulici, troje mladih se automobilom zaputi u opasne četvrti istočnog dijela grada. Želeći od dilera kupiti malo heroina, Toby se ubrzo sukobi s nasilnim Hectorom (F. Rodriguez), predvodnikom skupine mladih Hispanoamerikanaca ogrezlih u bezakonje i kriminal. Premda Hector nasrne na Tobyja i zaprijeti mu oružjem, Allison shvati da ju neobično privlači markantni nasilnik. Ubrzo se Allison s nekoliko prijateljica, među kojima je i povučena Amanda (S. Appleby), zaputi u potragu za Hectorom...
Film iskusne dokumentaristice Barbare Kopple (Beyond JFK: The Question of Conspiracy, Woodstock ´94, Bearing Witness, serije Odjel za umorstva: Život na ulici, O), nagrađene Oscarima za dokumentarce Harlan County U.S.A. i American Dream, donekle je pretenciozno no sugestivno i vrlo zanimljivo ostvarenje efektnog tjeskobnog ozračja, koje problematizira živote neodgovorne i obijesne američke mladeži.
Slobodan nastup atraktivne i darovite mlade glumice A. Hathaway (Nicholas Nickleby, Planina Brokeback, Vrag nosi Pradu), koja je prije ovog filma nastupila u Disneyevom obiteljskom hitu "Princezini dnevnici", izazvao je prigovore i polemike. Štoviše, upravo zbog njezine uloge u nastavku "Princezini dnevnici 2: Kraljevske zaruke", "Katastrofa" je u dijelu američkih kina i na DVD-u distribuiran cenzuriran. Uz izvrsnu A. Hathaway nastupaju B. Phillips (Korak do slave, Nasilnik, Venom, Hostel 2) i F. Rodriguez (Šetnja u oblacima, Teška vremena, Posejdon, Žena iz vode, Grindhouse), a u sporednim se ulogama pojavljuju M. Biehn (Terminator, Aliens, Tombstone, Hrid) i L. San Giacomo (Seks, laži i videovrpce, Zgodna žena, Pod sumnjom).

Komentari (0)

Foto