Biutiful (2010)

BIUTIFUL (Originalni naziv)

drama

Samohrani otac opterećen mislima o smrti životari baveći se mutnim poslovima

 
Režija: Alejandro González Inárritu
Scenarij: Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone
Uloge: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, ...

Filmografija

Socijalna drama Biutiful dojmljiv je i potresan film koji potpisuje jedan od najpoznatijih suvremenih meksičkih redatelja, Alejandro González Inárritu, našoj publici najpoznatiji kao redatelj filmova 21 gram i Babel. Radi se o četvrtom redateljevom filmu sumorne atmosfere koja iznosi priču o bolesnom čovjeku opterećenom mislima o smrti, a koji je cijeloga života životario i bavio se mutnim poslovima. U njegovom svijetu (izvrsna uloga Javiera Bardema) pojavljuje se čitava freska likova s društvene margine, koja prikazuje mračni svijet Barcelone i njezinih stanovnika.

U Barceloni marginalac Uxbal (J. Bardem) životari između mutnih poslova i svoje raspadnute obitelji. Samohrani je otac dvoje djece. Posao s ilegalnim radnicima Kinezima ima niz neugodnih posljedica, pogotovo za Kineze koji moraju trpjeti razna poniženja. Život s dvoje djece i povremeni susreti sa suprugom sklonom čašici i slobodnom ponašanju dodatno opterećuju Uxbala koji "u hodu" mora rješavati poslovne probleme. Najveću korist od radnika na crno imaju njihovi izrabljivači, koji stalno traže izliku da ih što manje plate, ili uopće ne plate. A dodatni Uxbalov prihod jest komunikacija s mrtvima koju prenosi njihovoj rodbini odmah nakon smrti ili pogreba...

Biutiful je bio nominiran za dvije nagrade Oscar, no osvojio je više od desetak nagrada na međunarodnim filmskim festivalima (među ostalim i nagradu za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Cannesu). Kritika ga je uglavnom prilično dobro prihvatila.


Komentari (3)

Foto