Još jedna godina (2010)

ANOTHER YEAR (Originalni naziv)

komedija drama

Pogled na život tijekom jedne godine starijeg bračnog para i njihov odnos s najbližima

 
Režija: Mike Leigh
Scenarij: Mike Leigh
Uloge: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman, Peter Wight, ...

Filmografija

Britanska drama Još jedna godina odličan je film britanskoga redatelja Mikea Leigha, najpoznatijeg upravo po dramama ovakve vrste, režiranima prividno vrlo jednostavno, prirodnih dijaloga, prikazujući svijet prosječnih Britanaca iz niže srednje klase. Riječ je o filmu koji prati život starijega bračnog para tijekom jedne godine. Različiti karakteri, veći ili manji problemi, te, što je česta Leighova okupacija, njihove želje, nade i (ne)ostvarene ambicije kroz razvoj priče sve više dolaze do izražaja.

Geolog Tom (J. Broadbent) i psihološka savjetnica Gerri Hepple (R. Sheen) u braku su trideset godina i jedni su od rijetkih koji se mogu pohvaliti koliko-toliko sretnim brakom i smirenim životom. Usprkos sreći koju nastoje prenijeti na svoju okolinu, njihovi znanci imaju nesređenije živote, pa i ozbiljnije probleme: njihov tridesetogodišnji sin Joe (O. Maltman) neoženjen je, i iako ima posao, osjeća se pomalo usamljenim. Mary (L. Manville), Gerrina prijateljica, koja se nedavno rastala, ima pak problema s alkoholom što uporno i bezuspješno pokušava sakriti. Tomov najbolji prijatelj iz mladosti Ken (P. Wight) ima problema sa suvišnim kilogramima i vidno je frustriran i opterećen svojim životom. A kada umre supruga Tomova brata Ronnieja (D. Bradley), oni se osvjedoče da i njegov sin također ima nekakve probleme, a i tešku narav...

U filmu glume nama ne osobito poznati Leighovi glumci, ali odreda vrsni u svojim izvedbama. Film Još jedna godina osvojio je nekoliko nagrada na raznim filmskim festivalima, a bio je i kandidat za Oscara za najbolji strani film.


Komentari (0)

Foto