Jane Eyre (2011)

JANE EYRE (Originalni naziv)

romantika

Nakon teškog djetinjstva djevojka postaje guvernanta kod hirovitog i hladnog gazde imanja

 
Režija: Cary Joji Fukunaga
Scenarij: Charlotte Brontë, Moira Buffini
Uloge: Judi Dench, Jamie Bell, Mia Wasikowska, Michael Fassbender

Filmografija

Najnoviji film o Jane Eyre snimljen 2011. godine, prema scenariju Moire Buffini, režirao je mladi, daroviti američki redatelj Cary Fukunaga (1977), koji je već za svoj kratki studentski film, Victoria para chino (2004) osvojio niz nagrada: na festivalima u Nashvilleu i Woodstocku, na Gen Art Festivalu i u Milanu. A za prvi dugometražni film, Bez imena (2009), proglašen je najboljim debitantnom u Stockholmu i Edinburghu, osvojio nagradu za režiju na Sundanceu itd.

Jane (M. Wasikowska) je siroče. Do desete godine odgaja je žena njezinog ujaka, no kako u toj obitelji nije dobro došla, ujna koristi priliku da Jane pošalje u internat za siročad. Ondje Jane u teškim uvjetima ostaje nekoliko godina, a zatim bježi i putuje iz mjesta u mjesto dok ne nađe posao guvernante kod hirovitog gospodina Rochestera (M. Fassbender)...
Jane Eyre: The Autobiography najpoznatiji je roman Charlotte Brontë, najstarije od triju sestara Brontë, koje su bile književnice i pjesnikinje. Zajedno su objavile svoju prvu knjigu, zbirku pjesama.. Dvije godine mlađa Emily proslavila se romanom Orkanski visovi, a najmlađa, Anne, koja nije doživjela ni 20 godina, romanom Agnes Gray. I Charlotte i Emily umrle su mlade. Sestre Brontë bile su iznimno darovite spisateljice nesputanog duha. Modernost njihovih likova, među kojima je Jane Eyre prototip slobodnog ženskog duha, očituje se u svim aspektima društvenog života, osobito u pogledu ženske pozicije, prava na jednakost, nelicemjernom i slobodoumnom poimanju ljubavi i seksualnosti, umjetnosti, religije itd. Objavljen 1847.godine, roman Jane Eyre: The Autobiography bio je književna pojava ispred svog vremena.
Lik mlade Jane, djevojčice odrasle u sirotištu, darovite crtačice, inteligentne, oštroumne i duhovite sugovornice, strastvene djevojke koja zbog ljubavi ne preza ni od kršenja društvenih normi, nadahnuo je dvadesetak igranih filmova, gotovo jednako toliko TV serija i drama, kazališnih predstava, baleta, književnih djela.
Film "Jane Eyre" bio je nominiran za nagradu Goya kao najbolji europski film 2012. godine, bio je u nominaciji za Oscara za kostime (Michael O'Connor), a uistinu izvrsni M. Fassbender kao Rochester i M. Wasikowska kao Jane osvojili su više glumačkih nagrada.

Komentari (5)

Foto