U boljem svijetu (2010)

In A Better World / Hævnen (Originalni naziv)

triler drama

Doktor koji radi u Africi i njegova obitelj bivaju uvučeni u svijet sukoba i teških odluka

 
Režija: Susanne Bier
Scenarij: Anders Thomas Jensen, Susanne Bier
Uloge: Mikael Persbrandt, William Johnk Nielsen, Ulrich Thomsen, Markus Rygaard, ...

Filmografija

Intrigantna psihološka egzistencijalna drama "U boljem svijetu" cijenjene danske redateljice Susanne Bier (Braća, Poslije vjenčanja) godine 2011. je nagrađena Oscarom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, te ovjenčana Zlatnim globusom za najbolji strani film i Europskom filmskom nagradom za najboljeg redatelja/icu.

Nakon nedavne suprugine smrti poslovni čovjek Claus (U. Thomsen) kao samohrani otac u danskoj provinciji skrbi o sinu Christianu (W. J. Nielsen). Istodobno, liječnik Anton (M. Persbrandt) pokušava urediti nesređen brak sa suprugom Marianne (T. Dryholm), s kojom ima sinove Eliasa (M. Rygaard) i Mortena (T. L. Bjarke). Dok Anton većinu vremena provodi u Sudanu liječeći pripadnike jednog plemena koje muče i ubijaju vojnici iz paravojne postrojbe, Eliasa u školi zlostavlja kolega Sofus (S. Maagaard Holm). No kad mu se u razredu pridruži pridošlica Christian, koji se s ocem doselio poslije majčine smrti, stvari će se početi mijenjati. Šutljivi Christian vjeruje da je jedini učinkoviti odgovor na nasilje i pretrpljenu agresiju taj da se uzvrati istom pa i žešćom mjerom, te plahog i nesigurnog Eliasa počne nagovarati da mu se pridruži najprije u osveti Sofusu, a potom i u osvetničkom pohodu protiv primitivnog automehaničara koji je ponizio i fizički ugrozio Antona...

Posrijedi je djelo koje se na promišljen i inteligentan način bavi pitanjima što je hrabrost a što civilizirano ponašanje, što predstavlja Hipokratova zakletva i je li ponekad bolje prepustiti se nagonima, te ima li smisla na doživljenu agresiju odgovoriti istom mjerom ili pak treba stoički sve pretrpjeti i kršćanski okrenuti i drugi obraz? Autorica pritom jasno sugerira svoje stavove, no prepušta gledateljima da donose zaključke. Krećući se osjetljivim područjem povišene emotivnosti i usporedbe različitih civilizacija i kultura, Bier nikad ne zapada u patetiku i trivijalno moraliziranje, već stvara realističan i emotivno bogat svijet naseljen životnim likovima koje sjajno interpretiraju raspoloženi glumci, podjednako djeca i odrasli.


Komentari (7)

Foto