Povratak kući (1978)

COMING HOME (Originalni naziv)

drama ratni

Nakon što joj muže ode u Vijetnam supruga se odluči angažirati u bolnici ratnih veterana

 
Režija: Hal Ashby
Scenarij: Robert C. Jones, Nancy Dowd
Uloge: Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Penelope Milford, Robert Carradine

Filmografija

Ovu snažnu antiratnu melodramu režirao je Hal Ashby (1929-1988), jedan od najdarovitijih redatelja koji su u Hollywoodu snimali sedamdesetih i osamdesetih godina. Režirao je samo dvanaest filmova od kojih je posebno kritika hvalila "Posljednji zadatak" (1973), "Holivudskog frizera" (1975) i "Povratak kući" (1978). Jane Fonda i Jon Voight dobili su Oscare za svoje uloge u "Povratku kući", a isto tako i scenaristi Waldo Salt i Robert C. Jones te autorica pripovijetke prema kojoj je scenarij napisan - Nancy Dowd.

Sally (J. Fonda) je udata za kapetana američke vojske Boba Hydea (B. Dern). On odlazi u rat u Vijetnam, a Sally u prvo vrijeme ne zna što bi sa sobom. Kako želi biti društveno korisna, prihvati prijedlog svoje prijateljice Viole Munson (P. Milford) da kao i ona počne raditi u bolnici za veterane vijetnamskog rata. Posao se ne plaća, a radit će kao medicinska sestra.

U bolnici se nalaze većinom teško ranjeni veterani. Tu sretne svog nekadašnjeg kolegu iz škole Lukea Martina (J. Voight) koji je u invalidskim kolicima. Tu je i Violin mlađi brat Bill (R. Carradine) koji pati od teških psihičkih poremećaja. Sally obnovi prijateljstvo s Lukeom. Za njega je rat u Vijetnamu besmisleno uništavanje ljudskih života. Postepeno se Sally i on zaljube i u toj vezi Sally je sretna. Međutim, sve će se zakomplicirati.

U teškoj krizi Bill će počiniti samoubojstvo što će Lukea natjerati da se sa Sally aktivira u antiratnom pokretu. A jednog dana iznenada će se kući vratiti i Sallyn muž Bob...


Komentari (0)

Foto