Predsjednik (1969)

THE CHAIRMAN (Originalni naziv)

akcija drama

Američki znanstvenik poslan je u Kinu kako bi ukrao tajnu formulu poljoprivrednog enzima

 
Režija: J. Lee Thompson
Scenarij: Ben Maddow, Jay Richard Kennedy
Uloge: Gregory Peck, Anne Heywood, Arthur Hill, Alan Dobie, Conrad Yama, ...

Filmografija

Britansko-američki redatelj J. Lee Thompson (1914-2002) može se pohvaliti iznimno dugom i plodnom karijerom tijekom koje je režirao brojne vrhunske žanrovske filmove (Rta straha, Topova s Navarona i Tigrova zaljeva). Jedan takav je i današnji film. Manje prikazivan u odnosu na najpopularnije Thompsonove naslove, "Chairman" sadrži sve odlike njegovog redateljskog rukopisa - jasnu i pregledno izloženu priču, zanimljive karaktere, dinamičnu radnju i vješto režirane akcijske prizore.

Ugledni američki znanstvenik i nobelovac dr. John Hathaway (G. Peck), bivši suradnik špijunskih službi, pozvan je u novu misiju. Naime, kineske komunističke vlasti uspjele su otkriti novi enzim pomoću kojeg je moguće uzgajati poljoprivredne kulture u svim vremenskim uvjetima. Bojeći se da bi Kina na taj način mogla steći kontrolu nad ostatkom svijeta, Amerikanci, u suradnji s Rusima, odluče u Kinu poslati Hathawaya, kako bi se dokopao tajne formule. Hathaway je idealan čovjek jer je formulu razvio njegov nekadašnji suradnik dr. Soong Li (K. Luke)...

Udarni adut "Chairmana" su intrigantni hladnoratovski podtekst i atraktivan glavni glumac G. Peck (1916-2003) (Žuto nebo, Praznik u Rimu, Ubiti pticu rugalicu, Džentlemenski sporazum).


Komentari (0)

Foto