subota, 04.05.2024 14:25

Ženska prava hoću (2010)

Made In Dagenham (Originalni naziv)

komedija drama povijesni

Priča o borbenoj radnici Riti koja se suprotstavila najvećoj korporaciji na svijetu

 
Režija: Nigel Cole
Scenarij: William Ivory
Uloge: Sally Hawkins, Andrea Riseborough, Jaime Winstone, Lorraine Stanley

Filmografija

Smješten u 60-te, film "Made In Dagenham" temelji se na istinitoj priči o grupi smionih žena koje su se, udruženim snagama, zauzele za pravdu i time pronašle vlastitu unutarnju snagu.

Iako vrlo daleko od uzbudljive svakodnevice Londona, život žena iz Dagenhama u Engleskoj bio je obojen zvukovima i prizorima nadolazeće ere optimizma o kojoj su slušale na radiju i gledale je na televiziji. Rita O'Grady (Sally Hawkins) odražava to pozitivno doba zajedno sa svojim prijateljicama i suradnicama iz gradske tvornice "Fordovih" motora - Sandrom (Jamie Winstone), Eileen (Nicola Duffett), Brendom (Andrea Riseborough), Monicom (Lorraine Stanley) i Connie (Geraldine James) - koje se smiju u brk lošim uvjetima rada.
Lisa (Rosamund Pike) je inteligentna žena obrazovana na Cambridgeu, koja se osjeća zarobljeno brinući se o kućanstvu i uz muža koji smatra da bi svoje mišljenje trebala zadržati za sebe. Ona možda ne živi u istom svijetu kao ostale radnice, ali dijeli njihove svjetonazore. Nitko nije mogao zamisliti da bi revolucija mogla doći u Dagenham, dok se upravo to jednog dana nije i dogodilo. Rita, prije svega supruga i majka, prisiljena je prisustvovati sastanku s nadzornicom trgovine Connie, suosjećajnim predstavnikom sindikata Albertom (Bob Hoskins) i Peterom Hopkinsom (Rupert Graves), "Fordovim" čelnikom za industrijske odnose.
Ono što je trebao biti tek neradni dan uz besplatan ručak, pretvorio se u nešto mnogo više kad su ona i njezine kolegice ostale zaprepaštene nedostatkom poštovanja iskazanim prema zaposlenicama na sastanku. Humorom, zdravim razumom i hrabrošću Rita i ostale žene suprotstavile su se svojim šefovima, sve agresivnijoj lokalnoj zajednici te na koncu i vladi, a svojom inteligencijom i nepredvidivošću parirale su bilo kojem muškom protivniku. Usuđujući se zauzeti za sebe i pomaknuti granice, ove su žene promijenile sustav za koji nitko nije htio ni priznati da je loš.

Komentari (0)

Foto