Marnie (1964)

MARNIE (Originalni naziv)

kriminalistički ljubavni

Playboy oženi lijepu djevojku iako je okorjela kradljivica sa psihološkim problemima

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Jay Presson Allen (prema romanu Winstona Grahama)
Uloge: Sean Connery, Tippi Hedren, Diane Baker, Martin Gabel, Louise Latham, ...

Filmografija

"Marnie" jedan je od onih filmova legendarnog redatelja Alfreda Hitchcocka (Psiho, Ptice, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Stranci u vlaku) koji u doba premijere nisu bili prihvaćeni s velikim oduševljenjem, te su im tek kasnije revalorizacije osigurale neupitno mjesto u filmskoj povijesti. Tako "Marnie" danas ima reputaciju vrlo dobrog filma, koji možda ne spada među redateljeve vrhunce, no svjedoči o tomu kako je Hitchcock čak i u opuštenijim trenucima još uvijek bio veliku umjetnik.

Lijepa Marnie Edgar (T. Hedren) okorjela je kradljivica koja s lakoćom mijenja mjesta boravišta i izgled, koristeći se svojim šarmom kako bi stekla povjerenje ljudi koje će potom opljačkati. Jednoga dana, Marnie se zaposli u izdavačkom poduzeću u Philadelphiji, u kojem će joj nadređeni biti otmjeni playboy Mark Rutland (S. Connery). Mark zna tko je ona, budući da je surađivao s njezinim posljednjim šefom no ne namjerava je prijaviti, već promatrati njezino ponašanje. Nakon što ga Marnie jednoga dana opljačka, Mark je pronađe i predloži da se, umjesto što će završiti u zatvoru, uda za njega. Ambiciozni Mark namjerava se uhvatiti u koštac sa njezinim psihološkim problemima, poput frigidnosti, tražeći korijene nesreće u djevojčinom djetinjstvu...
"Marnie" se može pohvaliti kompleksnim likovima dvoje glavnih junaka, precizno razrađenim psihonalitičkim podtekstom te po starom dobrom Hitchcockovom običaju sjajnom atmosferom. Glavnu žensku ulogu drugi je i posljednji put u Hitchcockovom filmu igrala Tippi Hedren (Ptice) dok je glavnu mušku odigrao izvrsni Sean Connery.
"Marnie" je posljednji Hitchcockov film za koji je glazbu skladao legendarni kompozitor Bernard Herrmann. Među zanimljivostima vezanim uz snimanje "Marnie" vrijedi izdvojiti pitanje koje je Tippi Hedren uputila velikom redatelju, u vezi tada mlađahnog Seana Conneryja: "Marnie bi trebala biti frigidna, no jeste li vidjeli njega?" Hitchcock joj je odgovorio: "Da, draga, no to se zove gluma!"

Komentari (0)

Foto