Queimada: Otok u plamenu (1969)

QUEIMADA / BURN! (Originalni naziv)

drama povijesni

Plaćenik radi trgovinskih interesa Engleske na portugalskom otoku organizira pobunu robova

 
Režija: Gillo Pontecorvo
Scenarij: Franco Solinas, Giorgio Arlorio i Gillo Pontecorvo
Uloge: Marlon Brando, Evaristo Marquez, Norman Hill, Renato Salvatori, Dana Ghia...

Filmografija

Uloga agenta provokatora u "Queimadi" bila je, navodno, najdraža u karijeri Marlona Branda, iako je film doživio velik komercijalni neuspjeh. Također, film na uvjerljiv način svjedoči o općeljudskoj borbi za vlast koja ponekad ne preže ni od izdaja naroda niti od prekida prijateljstava.

William Walker (M. Brando) je tajni britanski agent poslan na otok Queimadu ne bi li osigurao unosnu portugalsku plantažu šećerne trske Engleskoj. Stigavši, sprijateljuje se s tamošnjim radnikom Joseom (E. Marquez) u kojemu pronalazi promicatelja svoje ideje: poticanja robova na pobunu protiv portuglaskog kolonizatora. Tako ga nagovori na pljačku banke, no na suđenju ga proglasi nacionalnim herojem. Drugi mještanin, Teddy (R. Salvatori), usred vlastitih političkih težnji potpada pod Walkerov utjecaj. Uskoro dolazi do okršaja u kojemu će otokom zagospodariti Teddy sa svojim ljudima, promičući engleske težnje. Walker se, obavljena posla, vraća u domovinu, no, nakon deset godina ponovno odlazi na otok ne bi li ugušio revoluciju koju vodi Jose protiv okrutne Teddyjeve vlasti...

Naime, radi se o solidnom ostvarenju talijanskoga redatelja Gilla Pontecorva (La battaglia di Algeri) s radnjom u izmišljenoj portugalskoj koloniji u Karipskom moru koja katastrofalno završi usred ogromnih trgovinskih interesa. Namjera je bila da film implicitno svjedoči o poznatim revolucijama ovoga tipa, kao i o (tada aktualnom) ratu u Vijetnamu.

Model za središnji lik djelomično je osmišljen prema Williamu Walkeru, poznatom američkom novinaru i pustolovu koji je sredinom 19. stoljeća pokušao osvojiti nekoliko južnoameričkih zemalja. Osim solidne režije i izvrsnih glumaca, valja spomenuti i sjajnu glazbu skladatelja Ennia Morriconea.


Komentari (1)

Foto