Dobri pastir (2006)

The Good Shepherd (Originalni naziv)

triler drama povijesni

Film o rođenju i stvaranju CIA-e u režiji slavnog glumca Roberta De Nira

 
Režija: Robert De Niro
Scenarij: Eric Roth
Uloge: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Tammy Blanchard, Billy Crudup, ...

Filmografija

Špijunski triler o stvaranju CIA sa velikim zvijezdama, Mattom Damonom i Angelinom Jolie te Robertom De Nirom iza kamere.Ovo je De Nirov drugi redateljski uradak (nakon "Priče iz Bronxa", 1993) te ujedno i njegov najambiciozniji film. Likovi koji se pojavljuju u filmu su izmišljeni, iako neke sličnosti sa stvarnim osobama postoje.

Za vrijeme studija Edward Wilson (M. Damon) postao je član studentske tajne organizacije Scull & Bones, zaljubio se u gluhonijemu djevojku Lauru (T. Blanchard), ali jedne večeri zavela ga je sestra njegovog prijatelja, lijepa Clover (A. Jolie). Clover je trudna i Edward mora postupiti kako je jedino časno - oženiti se. Ipak, Laura će ostati njegova jedina ljubav. U doba Drugog svjetskog rata Edward će, za dobro američke nacije, izdati svog profesora književnosti, koji je bio simpatizer nacista, a to će na njega skrenuti pozornost agenata za vanjskopolitičku sigurnost - začetnika buduće CIA-e. Nakon vjenčanja Edward dobiva prvi zadatak, odlazi u London i kući će se vratiti tek nakon šest godina. Prolazit će godine službe i nikakvog obiteljskog života. Njegov sin, Edward mlađi (E. Redmayne), već je odrastao i želi biti špijun, kao i otac, nadajući se da će tako napokon postati blizak s ocem. Uskoro će Edward morati birati između sinove sigurnosti i sigurnosti Sjedinjenih Država...
Film "The Good Shepherd" kroz život agenta Edwarda Wilsona pripovijeda o dvadesetak godina svjetske povijesti i djelatnosti najmoćnijih špijunskih službi sredinom 20. stoljeća, CIA-e i KGB-a. Edward Wilson čovjek je koji malo otkriva o onome što osjeća i što misli, njegovi su potezi precizni i ekonomični, a cilj uvijek jasan: on je u službi domovine. M. Damon izvrstan je u ulozi špijuna Wilsona, kao i A. Jolie kao njegova odbačena žena. Scenarij za film napisao je Eric Roth, pisac koji je za tri svoja scenarija bio nominiran za Oscare (Probuđena savjest, München, Neobična priča Benjamina Buttona), a osvojio ga je za scenarij "Forresta Gumpa". Robertu De Niru ovo je bila druga režija.
Prvi film, "Priča iz Bronxa", režirao je 1993. godine. Scenarij za tu gangstersku priču napisao je s Chazzom Palminterijem. Film je uspio i osvojio je više nagrada, kao i "Good Shepherd". "Good Shepherd" bio je nominiran za Oscara za scenografiju, a Robert De Niro nominiran je za Zlatnog mjedvjeda za režiju u Berlinu 2007. godine. Cijeli glumački ansambl osvojio je Srebrnog medvjeda.

Komentari (1)

Foto